ZOMERSE TAPAS VAN ROOKWORST (of vegaworst)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora tapas rookworst 2 klein

Soms zit in de zomer er volop rookworst in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Daaraan kun je zien dat de winter ook echt verleden tijd is, nadat recent ook de laatste restjes pepernoten en chocoladeletters in de kratjes zijn verdwenen. Rookworst, in de zomer? Natuurlijk! Maak er lekkere zomerse tapas van!

VEGETARISCH En voor liefhebbers van vegetarisch eten, kan je de tapa’s ook met vega rookworst maken.

Tapas zijn kleine hapjes uit de Spaanse keuken. Ze worden gegeten bij een lekker glaasje wijn, uiteraard het liefst in een tapas-bar. Ofwel, op z’n Hollands: tapas zijn kleine borrelhapjes. Uiteraard zijn echte Spaanse tapas van Spaanse ingrediënten, zoals Serano-ham, gegrilde inktvis, gemarineerde kazen en in kruiden gestoofde groenten als aubergine. Door de exclusieve producten kunnen tapas behoorlijk duur zijn.

Oplossing: gebruik die rookworst, al dan niet van de Voedselbank, als basis voor Hollandse tapas met een Mediterraan tintje. Uiteraard heb je een rookworst nodig, van de soort die je zo kunt eten en die je niet eerst hoeft mee te koken. Snij de worst in plakjes van ongeveer een centimeter dik. Als je de plakjes schuin afsnijdt, dan krijg je meer interessante, langwerpige plakjes, waar bovenop meer plaats is voor andere ingrediënten.

Die andere ingrediënten kunnen van alles zijn. Denk daarbij ook aan spullen die je mogelijk nog ergens in een hoekje van de koelkast hebt staan, zoals een bodempje olijven in een pot. Haal de ingrediënten uit de pot of verpakking, dep ze eventueel droog, leg ze op het plakje rookworst, en prik ze vast met een cocktailprikker. Met die prikker kun je ze ook gemakkelijk oppakken en in je mond stoppen.

Hier een lijst van smakelijke dingen die je op de rookworst kunt prikken:

 • olijven
 • grote kappertjes
 • reepjes zongedroogde tomaat in olie
 • door midden gesneden ontpitte dadels
 • brede ringetjes van het groene gedeelte van een sla-uitje
 • blokjes witte Griekse kaas, eventueel ingelegd in olie
 • blauwschimmelkaas
 • dunne reepjes paprika, al dan niet gemarineerd in olijfolie en azijn

Besprenkel de tapas eventueel met een mengsel van pesto, azijn en olie. Gebruik dus geen zilveruitjes en blokjes jong belegen op de worst, maar een beetje zonnige, zuidelijke producten. Die hoeven niet duur te zijn. Diverse supermarkten houden in de zomermaanden speciale weken, gewijd aan de eetcultuur van een bepaald land, zoals Spanje.

Ook zonder bijzondere aanbiedingen zijn producten als olijven en Griekse kaas tegenwoordig goedkoop in de supermarkt te koop. En in Turkse levensmiddelenwinkels en op de markt kun je de ingrediënten vaak nog goedkoper (en authentieker) krijgen. Gebruik je fantasie! Misschien kom jij op een nog briljanter idee, om een doodgewoon plakkie rookworst Mediterraan te pimpen. Gebruik wel bij voorkeur diverse ingrediënten, zodat de schotel leuk en afwisselend wordt. Afwisseling is het geheim van het succes van de tapas!

VOPOR DE FANATIEKE VLEESETERS

Overigens kun je voor deze tapas ook andere harde worstsoorten gebruiken, zoals cervelaatworst of gekookte worst. Het moet wel een stevige worst zijn, want anders laat het extra ingrediënt zich niet stevig genoeg vastzetten met een prikker. Zo, en nu maar lekker genieten van de hopelijk zwoele zomeravonden met een biertje of een koele witte wijn, en deze Hollandse tapas van rookworst!Dora tapas rookworst 1 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Haantje79 schreef:

  Wat een leuk idee! Deze combi had ik nooit bedacht. Het klinkt eerlijk gezegd wat vreemd maar ik denk wel dat het lekker smaakt.

  • Neef M schreef:

   Het Tante Dora Smaak Panel (TDSP) zegt volmondig, en uit eigen ervaring: het smaakt héél lekker!