EEN GEZELLIG KERSTDINER (ZONDER VEEL TE VEEL ETEN OVER)

Het kerstdiner, maar ook het feestelijke maal voorafgaande aan Oud en Nieuw, lopen dikwijls uit de hand. Er worden te grote hoeveelheden klaargemaakt, waardoor er erg veel eten overblijft. Dat vervolgens wordt weggegooid. Door te dure ingrediënten lopen de kosten bovendien vaak uit de hand.

Vandaag gaan we proberen om het belangrijkste probleem van het kerstdiner op te lossen: het overvloedig vullen van de eettafel, met zoveel eten dat het niet op komt. Natuurlijk wil je dat er juist op de kersttafel meer dan genoeg staat, zodat niemand met een knorrende maag naar huis gaat. Maar al dat kostelijke eten weggooien, omdat het veel te veel is, en je het niet kunt bewaren: dat wil je ook niet.

Handleiding

Hier een beknopte handleiding over wat een eter aan jouw feestdis zoal kan wegwerken, voordat hij of zij spontaan uit zijn of haar broek knapt:

 • Reken op maximaal 350 gram groente per persoon, inclusief sla of rauwkost.
 • Als je vlees eet, dan is 400 gram per persoon echt het maximum, zelfs als vlees een belangrijk onderdeel van je diner is. Mannen kunnen meer vlees eten dan vrouwen, kinderen en ouderen doen het meestal ook met minder.
 • Drie à vier opscheplepels rijst, aardappelen of pasta per persoon: meer moet je niet klaarmaken. Als je ook stokbrood of ander luxe brood bij het diner serveert, dan is de behoefte aan ‘vullertjes’ nog kleiner. Houd daar rekening mee.
 • Een toetje is een afsluiting van het diner, geen hoofdmaaltijd. Een megabak tiramisu is geen slechte zaak, zeker niet als je ‘m zelf maakt. Maar reken er niet op dat alles op gaat. Maak liever zelf een serie kleine maar bijzondere toetjes klaar. Dat is leuker en lekkerder dan voor de zoveelste keer een diep bord vol met dezelfde, keiharde ijstaart van de supermarkt.

Alles wat je er verder nog omheen serveert, zoals sauzen, vleessalades, gevulde eieren, soepstengels en compotes, maakt dat er in jullie magen minder plaats is voor de belangrijkste gerechten. Als je veel extra’s wilt serveren, houd daar dan rekening mee. Maak bijvoorbeeld de porties kleiner.

kerstkarnsjes 1

Het is sowieso slim om geen volle schalen met eten op tafel te zetten, waar iedereen naar hartenlust uit mag opscheppen. Op die manier wordt er aan het begin vaak veel teveel gegeten, waardoor er voor de latere gangen in de magen geen plaats meer is. Schep zelf het eten in de keuken op mooie borden, in porties die rekening houden met de gangen die nog gaan volgen, en serveer die aan je gasten. Jij als kok en gastheer of gastvrouw weet beter dan jouw gasten wat er nog volgt. Pas daarop de porties aan die je opschept.

Gangen

Je kunt het diner opdelen in meer gangen dan drie, waardoor je kleinere porties van heel verschillende producten kunt serveren. Liever meer verschillende soorten hapjes, smakelijk gepresenteerd op mooie bordjes, dan grote bakken voer waaruit iedereen kan opscheppen. Meer gangen betekent ook dat er meer tijd is tussen de gangen, waarin je gezellig met elkaar kunt praten. Zo duurt de avond langer, en vervalt het diner niet tot een razendsnel naar binnen schrokken van veel eten in korte tijd.

Mocht je bang zijn dat je eters toch te weinig krijgen, houd dan wat stokbrood, salade of rauwkost achter de hand. Zet het niet meteen op tafel, maar kijk of en wanneer het nodig is. Waarschijnlijk blijft deze reserve gewoon in de kast. Je zult merken dat ‘genoeg’ eten veel gezelliger is dan tegen heug en meug veel te veel voedsel naar binnen werken. Bovendien voorkom je zo een slecht geweten over een grote hoeveelheid overgebleven voedsel. Houd het gezellig: serveer bescheiden porties!

Dora spaarzaam kerstdiner 2

LEES MEER:   Knutsel ook eens je eigen Kerst in elkaar: http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/knutsel-je-eigen-kerst-met-dank-aan-youtube/

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Teunie schreef:

  Eerlijk gezegd vind ik de voorgestelde porties enorm groot!! Wij eten normaal 75 tot 100 Gr vlees per persoon. Dat mag dan met kerst eens 100 – 150 Gr zijn. Maar ik zou niet weten wat we met 400 gram pp aan zouden moeten!! Evenzo met de drie opscheplepels aardappels. Normaal reken ik 3 aardappels (of stukken aardappel) per persoon. Dat gaat met kerst niet meer worden. Drie opscheplepels is bij mij toch 6 tot 9 aardappel(stukken). Ook de groentenporties zijn enorm als je bedenkt dat er ook dingen op tafel komen als appelmoes, stoofpeertjes, tutti frutti.
  Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken. Of eten wij soms erg karig? Ben ik me niet van bewust!

 2. Daagse dingen schreef:

  Dat zijn wel enorme porties!
  Zoveel krijgen de meesten niet op toch ???

 3. Marie schreef:

  Hier ook altijd gewone porties met kerst. Wel altijd mooi geserveerd. Limonade in een kan waar suiker op het randje zit. Servetten mooi gevouwen. Tafel versierd met kaarsen en wat groen.
  Stoofpeertjes heel in plaats van in stukken. Ect. En verder gewoon de tafel vol met ons gezin!
  Gezellig huiselijk en feestelijk.