ÉÉN KEUKEN ROND DE MIDDELLANDSE ZEE

Volgens veel gezond-eten-goeroes is de Mediterrane keuken, de manier van koken van de landen rond de Middellandse Zee, heel goed voor je gezondheid. Veel groenten en veel vis, smakelijk bereid met sloten olijfolie: het is zo gezond, dat je bijna licht gaat geven. Spanjaarden, Fransen, Italianen, Turken, Egyptenaren en de bewoners van al die andere landen in Noord Afrika zijn qua geschiedenis, politiek en religie heel verschillend. Maar hun keukens lijken heel erg op elkaar.

dora-kip-olijven-2

Dat heeft onder andere te maken met allerlei producten die eigenlijk alleen rond de Middellandse Zee worden verbouwd, zoals olijven, wijn, en allerlei smakelijke groenten en vruchten. Bovendien is de Middellandse Zee rijk aan vis, en grazen overal schapen en geiten, of je nu in Turkije of in Spanje woont. Alleen al daarom lijken de keukens in die landen op elkaar. Bovendien hebben ze al duizenden jaren handel met elkaar gedreven en oorlogen gevoerd. Dan leer je elkaar goed kennen, inclusief wat er bij de ander zoal op zijn bord ligt.

Beïnvloeding

De wederzijdse beïnvloeding zorgt ervoor dat er overal recepten op elkaar lijken. De in kleine potjes opgekookte, gemalen koffie heet in Turkije Turkse koffie. Maar de Grieken drinken hun koffie ook zo, en noemen hem natuurlijk Griekse koffie. Met rijst gevulde wijnbladeren heten zowel in Turkije als in Griekenland dolma.

En overal rond de Middellandse Zee vind je ongeveer dezelfde recepten met aubergines, die in alle landen graag worden gegeten. Vorige week kookte het Tante Dora Kook Team (TDKT) een schotel met aubergine. Daarvoor werd onder andere Griekse kaas gebruikt, maar diezelfde feta-achtige kaas wordt ook in Turkije en in Noord-Afrika gemaakt. Ja, het klopt: de Mediterrane keuken is echt een internationale keuken.

Dora Mediterrane keuken1

LEES MEER:   Ook in Nederland eten we tegenwoordig veel, wat we vroeger niet kenden:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/dat-aten-we-vroeger-niet-nu-wel-dankzij-de-europese-uitwisseling/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Nicole schreef:

    Wij houden erg van de mediterrane keuken en gaan dan ook graag naar Griekenland en Spanje op vakantie. Ik val altijd af terwijl ik meer lijk te eten in de vakantie.