EEN LOFLIED OP GROENTEN UIT POT OF BLIK

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Niet zo lang geleden zongen we een loflied over diepvriesgroenten. Terecht, want ze zijn heel vers, ze zijn lang te bewaren, en niet duur. Een vergelijkbaar loflied kunnen we ook zingen over groente in potjes of in blik. Ook dat zijn handige helpertjes in de spaarzame keuken. Laten we de voordelen eens puntsgewijs achter elkaar zetten:

 • Potjesgroente is altijd seizoensgroente. Het is dus groente die geoogst wordt in het hoogseizoen, als ze volop beschikbaar is. Daarom is potjesgroente relatief goedkoop.
 • De groente wordt meestal binnen 24 uur na het oogsten verwerkt en in potjes of in blik gedaan. Daardoor gaat er nauwelijks voedingswaarde verloren. Daardoor zijn potjesgroenten vaak verser dan ‘verse’ groenten, die dagen achtereen onderweg zijn van de akker naar de eettafel van de consument.
 • Groenten in pot of blik stellen ons in staat om groente te eten die niet het hele jaar door vers te verkrijgen is. Daardoor kun je gemakkelijk variëren en creatief je maaltijden samenstellen.
 • Groenteconserven zijn al gaar en gekookt. Dat scheelt kooktijd en dus gas en elektriciteit, en daarmee geld.
 • In pot of blik is groente lang houdbaar zonder koeling. Zo kun je een voorraadje aanleggen, bijvoorbeeld door wat meer te kopen als er een voordelige aanbieding is.

Genoeg voordelen voor vandaag? Waarmee we maar willen zeggen: houd groente in pot en blik in ere. Duur hoeft het in ieder geval niet te zijn.

LEES MEER:   Ook zo’n handig voorraadje in je keukenkast: bonen, erwten en linzen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/hup-met-de-erwten-bonen-en-linzen/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Thea schreef:

  De nadelen: toegevoegd zout, suiker etc.
  Mijn moeder maakt vroeger alles in zonder zout en zonder suiker! Dat bleef ook jaren goed dus ik snap niet waarom fabrikanten het wel toevoegen!!

 2. Wietske schreef:

  Idd voordelig, alleen de smaak van vers gaat boven alles!