EET JE WEL GENOEG GROENTEN? TIPS van TANTE DORA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen

Kort geleden hadden we een mooi recept met linzen. Goed en lekker eten, maar ook gezond. Onder andere omdat er linzen in zitten. Dat zijn zogenaamde peulvruchten, uit de familie waartoe ook erwten en bonen behoren. De voedingsdeskundigen raden ons aan om ten minste éénmaal in de week peulvruchten te eten. Er zijn nog meer vuistregels, wat eten betreft. We lopen ze eens voor je na.

Dora groente en fruit

Volgens de experts moeten we het volgende eten:

  • Dagelijks 2,5 ons groenten per persoon   Is dat veel? Eigenlijk best wel, want voor 250 gram groenten heb je een groot bord nodig. Schep dus liever twee keer op, desnoods de tweede keer alleen met groente. Uiteindelijk is het niet zo heel erg ingewikkeld om 2,5 ons groenten op je bord te krijgen. Weeg de groente af in de winkel. Van sterk slinkende groenten als andijvie neem je ruim meer, dan van groenten die hun vorm goeddeels behouden, zoals bietjes. Bedenk dat een flinke tomaat gemakkelijk een ons weegt, en een uitje een halve ons. Dat schiet al snel lekker op, in de sla, de soep of de pastaschotel.
  • Dagelijks twee stuks fruit   Voor sommigen is het even wennen, zoveel fruit, vooral als je niet zo’n appel- of perenmens bent. Wie zijn of haar dag begint met het vers uitgeperste sap van twee of drie sinaasappelen, is echter al een eind op weg. En kom: een banaantje of mandarijntje hapt toch gemakkelijk weg?
  • Dagelijks zestig gram vlees, vis, of schaaldieren zoals mosselen en garnalen   Vegetariërs eten geen vlees en vis, flexitariërs af en toe. Wie wel voor vlees kiest, hoeft beslist niet elke dag een biefstuk van een half pond te verslinden. Zestig gram is niet veel: een half bakje garnalen door de salade of een halve plak paté op stokbrood vooraf, een kontje worst door de bonenschotel, of wat plakjes ham door de pasta.
  • Elke week één keer vis of schaaldieren   Dat hoeft geen verse zalmmoot van vier euro per stuk te zijn. Een stuk diepvries koolvisfilet van om en nabij de twee euro doet het ook. Zo’n blok bevroren vis weegt vier ons, en is verdeeld in vier porties van honderd gram. Zo’n stukje is dus ruim voldoende voor de hele week. Maar meer vis mag ook, hoor! Let, als het kan, wel op de duurzaamheidscertificaten.
  • Elke week een maaltijd met peulvruchten, zeg maar: bonen en erwten     Lekker ‘ruw’ eten, dat met een heleboel vezels jouw luie darmen flink aan het werk zet. Bovendien vol vitaminen en mineralen, zoals vitamine B. Bonen en erwten laten zich prima combineren met een heleboel andere smakelijke dingen. Dus dan hoeft het niet bij één keer in de week te blijven, toch?

Eigenlijk is gezonde voeding niet zo moeilijk. Deze vuistregels zijn genoeg. Combinatiemogelijkheden te over. Bovendien: als je een beetje op de aanbiedingen let, is het goed te betalen. Het is echt een sprookje, dat goed eten te duur is voor mensen met een smalle beurs.

LEES MEER:   Mensen, ga nou toch eens aan het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet! Heel gemakkelijk, en de pondjes vliegen eraf:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/het-tante-dora-jaren-vijftig-dieet-gewoon-eten-en-toch-slank-blijven/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Fransien schreef:

    Versgeperst sinaasappelsap valt helaas niet meer in de categorie fruit maar in frisdrank. Dit omdat de suikers zo bloot liggen dat het hele vezeldeel niet meer meetelt. Dus liever die sinaasappel in partjes meenemen bij een maaltijd, dan heb je wel je fruit binnen.