FRAPPEREN: SNEL EEN KOEL DRANKJE

Volgens de weermensen keren de droogte en de hoge temperaturen eind deze week weer terug. Ideaal weer om buiten een bordje salade te eten met een gekoeld drankje. Zoals een glaasje witte wijn of rosé. Dat kan wel eens lastig zijn, als je vlak voor het eten nog even boodschappen doet, en thuiskomt met een lauwe fles wijn die je liever koel wilt drinken. Oplossing: frapperen.

Frapperen van wijn wil zeggen, dat je hem enige tijd in het vriesvak legt. Niet uren en uren, want dan bevriest de wijn en vriest de fles stuk. Maar na een half uurtje of drie kwartier in het vriesvak is de zomerse wijn heerlijk koel en fris. En blijft dat ook, als je de wijn vervolgens in een wijnkoeler plaatst.

Vrieskou

Het wordt nog lekkerder, als je ook de wijnglazen in de vrieskou legt. Het ziet er bovendien mooi uit, want het vocht in de lucht gaat heel fraai condenseren op het glas. Een ‘frosted’ glas koele wijn bij een knapperige zomerse salade of een barbecue? Heerlijk, dus! Wijnpuristen vinden het misschien niks, en je moet het niet met een dure fles van een paar tientjes doen. Maar voor huis-tuin-en-keukenwijn is het prima.

Je kunt overigens ook andere dranken even snel in het vriesvak zetten, zoals bier, frisdrank en andere alcoholvrije alternatieven. Nogmaals: niet uren en uren, maar een klein uurtje is niet erg.

Verleiding

En wat bespaart dat? Het helpt in ieder geval om een zelfgemaakt diner nog lekkerder te maken. En je wordt niet in de verleiding gebracht om in de supermarkt extra dure, gekoelde dranken uit de koelvitrine te kopen. Koop de boel maar lauw, en doe alles thuis even een half uurtje in de vriezer. Wel zo voordelig.

LEES MEER:   Nog een tip: laat de deur van de koelkast niet te lang openstaan:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/koelkastdiscipline-in-het-warme-jaargetijde/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. In de vriezer leggen kan natuurlijk (als je vriezer groot genoeg is). Maar het werkt veel beter om een laag ijs in een emmer water te doen en de fles die je wil afkoelen daarin te zetten. Gaat echt een stuk sneller. Iets met convectie 😉

  2. Haantje79 schreef:

    Dit doen wij regelmatig, ik wist niet dat dit frapperen heette. Het klinkt meteen heel sjiek haha.