GEEN ZIN IN KOKEN? MAAK ZIN!

Gisteren vertelde een buurvrouw aan één van de leden van het Tante Dora Kook Team (TDKT) dat ze wel van lekker eten houdt, maar niet van koken. Daar ziet ze erg tegenop. Er zijn wel meer mensen die niet van koken houden, maar die wel elke dag moeten eten. Dat leidt er vaak toe dat er maar wat bij de Chinees of bij de snackbar wordt gehaald. Dat is duur en lang niet altijd gezond. Tante Dora zei al: als je geen zin hebt, dan MAAK je maar zin. Dat geldt ook voor zin in koken. Hier een aantal tips, die je kunnen helpen om wel met plezier de keuken op te zoeken:

dora-zin-in-koken

  • Sluit je dag bewust af, voordat je met koken begint. Maak van het koken (en het aansluitende eten) een overgang naar een rustige en genoeglijke avond. Stop klokslag vijf uur met je werk en je besognes, en open de avond en de rest van de dag met het koken van een maaltje. Schenk jezelf wat in: een extra lekker kopje thee, een glas frisdrank, of desnoods een klein (!) glaasje wijn. Vier het moment waarop je gaat koken.
  • Experimenteer eens met nieuwe recepten en nog onbekende ingrediënten. Elke dag draadjesvlees, piepers en groente met een papje is sinds de jaren vijftig geen uitdaging meer. Probeer eens wat anders, iets uit de internationale keuken bijvoorbeeld, met exotische kruiden en onverwachte smaakjes. Dan wordt koken meteen veel leuker. Zelfs als je het uiteindelijk niet zo geweldig vindt smaken, is zo’n nieuw recept een reden om met liefde en aandacht de pollepels te hanteren.

Dora vegetarische carbonara 1

  • Nodig andere mensen uit voor een etentje, zoals vrienden, familie of buren, en maak iets lekkers voor ze klaar. Als je mensen uitnodigt, kun je ze verrassen met nieuwe gerechten en hippe smaakjes, waar je een beetje je best voor moet doen. Alle dingen waarvoor je je best moet doen, zijn leuker dan de dingen die je op de automatische piloot doet.
  • Maak van je keuken een leuke verblijfplaats. Een saaie of rommelige kookplek nodigt niet uit tot kokkerellen, hooguit tot opwarmen in de magnetron. Met wat grappige snuisterijen, een leuke fruitschaal, sfeervolle schilderijtjes aan de muur en een stel nieuwe gordijnen voor de ramen ben je al een heel eind. Maak het je zo gezellig mogelijk in je kookhol!
  • Lees kookboeken voor de lol. Kijk naar de lekkere plaatjes, en kijk of je een recept vindt, waar jij best eens je best voor zou willen doen. Kookboeken lezen kan je er uiteindelijk toe aanzetten om ook echt eens met liefde te koken.

Dora buitenlandse keuken

Zelf koken heeft vele voordelen. Het is gezonder en het kost veel minder geld dan de patatboer of de pizzabezorger. Bovendien is het een leuke hobby, die je veel voldoening geeft. Probeer die hobby te ontdekken, dan verdwijnt vanzelf het idee dat het een vervelende plicht is. Je lijf, je portemonnee en je sociale contacten zullen het je danken.

LEES MEER:   Onder het hoofdje ‘Voedselbankrecepten’ staan op onze site al meer dan 140 bijzondere recepten die lekker zijn, weinig kosten, en die bovendien gemakkelijk te maken zijn. Beleef het koken!

http://www.dora-besparen.nl/category/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wieneke schreef:

    Helemaal mee eens en ik voeg er nog aan toe dat iedere supermarkt wel een blad met gemakkelijke en snel klaar recepten weggeeft. De Allerhande van AH vind ik nog steeds erg leuk en daar zijn heel wat gerechten uit gehaald die nog steeds door mij worden klaargemaakt. Uiteraard is op internet ook heel veel te vinden. Neem bijvoorbeeld Smulweb.