GEVULDE PITABROODJES, heerlijk zonder vlees of vis

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

pitabroodjes

Onderin de koelkast ontdekte  Tante Dora  deze week een vergeten pakje afbak pitabroodjes. Tante had even geen zin in shoarma, en sloeg aan het experimenteren. Het resultaat van het experiment was prima te eten. Daarom hier het recept voor gevulde pitabroodjes. Voor vier broodjes heb je nodig:

  • vier afbak pitabroodjes
  • vier plakjes pittige kaas
  • een tomaat
  • een potje rode of groene pesto

Verder heb je een tosti-ijzer nodig.

Dora tosti klein

Begin met het voorzichtig opensnijden van de pitabroodjes. Gebruik daarvoor een smal, lang en scherp mes. Hoe kleiner de opening, hoe minder vulling er tijdens de bereiding uit loopt. Als het mes een klein beetje uitschiet, is dat niet erg (als je maar zorgt dat je daarbij niet in je hand snijdt!).

Als je op deze manier vier buideltjes hebt gemaakt, ga je aan de slag met de vulling. Smeer met een mes een flinke laag pesto aan de binnenkant van het broodje. De pesto is de grote smaakmaker van dit lunchgerecht. Daarna leg je een plak kaas in het buideltje. Was de tomaat, snij hem in dunne plakken en strooi er peper en een klein beetje zout over. Vlij de tomaat bovenop de kaasplak.

Als het goed is, zijn de kaas en de tomaat niet zo dik dat het pitabroodje van binnenuit kapot wordt gedrukt. Als het er toch een beetje rafelig uit is gaan zien, is dat ook niet zo’n ramp. We gaan brood en vulling immers afbakken onder de klep van de tostimaker, waardoor alles netjes op z’n plaats blijft. Leg de broodjes twee bij twee in het tosti-ijzer. Als het goed is, past het net.

Druk nu heel voorzichtig het deksel naar beneden. Druk de bovenkant niet helemaal door naar beneden, maar laat het deksel meer op het broodje rusten. Oefen net genoeg druk uit om het gerecht vast te klemmen. Tijdens het bakken slinkt het broodje, en kun je het deksel wat meer laten zakken.

Na drie minuten is het pitabroodje afgebakken en is de inhoud gaar en de kaas gesmolten. Het ziet er erg mediterraan uit, en het ruikt ook zo. Een tosti met de uitstraling van de Middellandse Zee. Met een plukje sla erbij heb je een prima lunch, die bovendien weinig kost. En als je wilt, kun je thuis met een gerust hart verder experimenteren, wat de vulling betreft. Hup, in één recept heb je ineens veel potentie voor creativiteit! Dat is koken, jongens.Dora gevulde pitabroodjes klein

NEEF GROEN:

Tante Dora plaatste al eerder een lekker gemakkelijk recept op Dora Besparen, dat erg goed bij de gevulde pita broodjes past. Lees maar:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/falafel-met-knoflooksaus-vegetarisch/

Dora falafel 2 kleinps. Tante Dora is dol op dat zonnige bord

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...