GNOCCHI DI PATATE (VEGETARISCH) = heerlijke aardappelklonten

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora vindt het een sport om aardappelen ook anders te gebruiken, zoals op zijn Italiaans:

aardappels 1

GNOCCHI DI PATATE (VEGETARISCH)

Hoe spreek je het uit? Een beetje als ‘njokkie’. Het is afgeleid van het Italiaanse woord voor klont, maar dat klinkt weer minder smakelijk dan het is. Gnocchi di patate zijn juist heel licht en smakelijk. En goedkoop, want ‘patate’ wil zeggen dat ze van aardappel zijn gemaakt.  Voor dit recept, waarvan je met z’n vieren kan eten, heb je nodig:
 • 1000 gram kruimige aardappelen
 • 100 gram bloem, plus bloem om te bestuiven
 • 1 ei
 • peper en zout naar smaak

Voor de saus:

 • 250 gram tomaten
 • een flinke sjalot of kleine ui
 • een teentje knoflook
 • verse Italiaanse kruiden zoals basilicum, marjolein, rozemarijn, dragon en/of tijm, fijngesneden
 • peper en zout naar smaak
 • olie om in te bakken, water

Om erover te strooien:

 • gemalen of geraspte, pittige (Parmezaanse) kaas

Schil en kook de aardappelen zacht maar niet snotterig. Je kunt de aardappelen kort van tevoren koken, maar je mag ook gekookte aardappelen van gisteren gebruiken. Prak de aardappelen fijn, of druk ze door een pureemaker. Voeg de gezeefde bloem, het ei en wat zout en peper toe. Meng de ingrediënten goed door elkaar, tot er een kneedbaar deeg ontstaat.

Kneed kort door op een met bloem bestrooide ondergrond. Het komt regelmatig voor dat zelfs de meest ervaren gnocchi-maker een wat slap deegje heeft. Voeg eventueel nog wat bloem toe als het deeg te nat is. Als het dan nog wat slapjes is: improviseer! Zorg in ieder geval voor een goed met meel bestoven ondergrond.

Rol van het deeg rolletjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Snij daar drie centimeter lange stukjes van. Druk met de tanden van een vork zachtjes op elk rolletje. Zo worden de gnocchi (want die ben je nu aan het maken) een beetje plat, en krijgen ze aan één kant ribbeltjes. Die ribbeltjes zijn typisch voor huisgemaakte gnocchi. Ze zitten er niet voor de sier, overigens. Door de ribbeltjes wordt de saus beter opgenomen. Zet de gnocchi een halfuurtje te rusten in de koelkast, dan laten ze zich later beter verwerken.Dora gnocchi 1 klein

De saus kun je gemakkelijk enige tijd van tevoren maken. Hoe langer ze stooft, hoe lekkerder ze wordt. Als je verstandig bent, begin je met de saus en vorm je pas daarna de gnocchi.

Snijd de sjalot en de tomaten in relatief kleine stukken, en hak de knoflook fijn. Maak de olie redelijk heet en stoof eerst de ui tot ze goed zacht is. Voeg daarna de knoflook toe en laat een half minuutje meebakken. Doe er dan de tomaat bij, die je even lekker laat sissen en pruttelen.

Blus eventueel af met een scheutje wijn, en vul daarna op met water. Niet teveel water, je kunt beter later nog wat nagieten. De saus moet immers inkoken en indikken, minstens een half uur, liever een heel uur. Zet het vuur laag. Je kunt (voorzichtig) al wat zout en peper toevoegen, en stevige kruiden zoals tijm en rozemarijn. Als je moet teruggrijpen op gedroogde kruiden, kun je die ook het beste aan het begin bij de saus doen. De andere (verse) kruiden worden pas tegen het einde toegevoegd, als de saus bijna klaar is. Proef aan het einde ook of het pittig genoeg is, en voeg eventueel extra zout en peper toe.

Zet een pan met water op en breng het tegen de kook aan. Plons de gnocchi voorzichtig in het bijna kokende water. Ze moeten niet hard doorkoken, maar langzaam in het hete water garen. Niet teveel tegelijk, alsjeblieft: een gnoccho (enkelvoud van gnocchi) heeft graag wat armslag in zijn heetwaterbad. Gaar ze desnoods in etappes. De Italiaanse aardappelkussentjes zijn bijna klaar, als ze boven komen drijven.

Laat ze nog een minuut of drie aan de oppervlakte dobberen en schep ze dan met een schuimspaan in een vergiet om uit te lekken. Als alle gnocchi klaar zijn, schep je ze door de tomatensaus. Als ze de saus lekker hebben opgezogen en gezond rood zijn, dien je ze op in een diep bord, bestrooid met een pittige kaas. Met wat sla is de maaltijd compleet. Dat is alles!Dora gnocchi 2 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...