GOEDKOOP VLEES, GOEDKOPE VIS

Dit is geen item voor vegetariërs. Het is voor mensen die weinig geld hebben, maar die wel elke dag, of in ieder geval: regelmatig, een stuk(je) vlees of vis op hun bord willen hebben. Vlees en vis zijn duur, en daarom komen rivierkreeftjes, biefstukken van een half pond en kalfsvlees niet op de tafel van de besparende lekkerbek. Maar wat dan wel? Wat zijn er nog meer voor mogelijkheden? Hier een overzicht:

Dora kip

  • Kip   Kip is mager en kan in veel gerechten worden toegepast. De meeste mensen denken bij kip aan kipfilet. Kipfilet is mager en zonder bot, en laat zich gemakkelijk verwerken. Kipfilet is wel prijzig. Er zitten echter nog meer stukken aan een kip, zoals bouten, dijen, vleugels, drumstick en karbonades. Die zijn stuk voor stuk (veel) goedkoper dan filets, en veel kipeters vinden de andere delen bovendien lekkerder dan de wat flauw smakende filets. Zo kun je toch goedkoop kip eten, zonder toe te geven aan de smaak.
  • Varkensvlees   Over het algemeen is varkensvlees redelijk goedkoop. Veel vleeseters zijn verzot op karbonaadjes, die gelukkig niet duur zijn. Mager varkensvlees zonder bot is duurder, maar wie voor hamlappen en varkensfiletlapjes kiest, is ook relatief goedkoop uit. Bij de voordelige supermarkt betaal je er bovendien minder voor dan bij de dure supermarkt of bij de ambachtelijke slager. Natuurlijk mag je geen biologisch vlees verwachten voor dergelijke lage prijzen. Een hamlap of filetlapje laat zich goed verwerken tot een schnitzel, of in reepjes of blokjes gesneden verwerken in de roerbakschotel.
  • Gehakt   De gehaktbal is het symbool van de Hollandse zuinigheid: gooi er flink wat broodkruim en een eitje bij, en je hebt ineens een half pond meer ‘gehakt’. Het goedkoopste gehakt is gemengd gehakt, in de volksmond beter bekend als ‘half-om-half’: half rund en half varkensgehakt. Puur rundergehakt is minder vet, en heeft een minder uitgesproken smaak dan het varkensvlees in half-om-half. Het is wel duurder. Denk bij gerechten met gehakt ook aan pastasaus en aan soepballetjes. Goed klaargemaakt hoeft gehakt niet een minderwaardig soort vlees te zijn.
  • Vis Ooit was vis volksvoedsel. Schelvis was armeluiseten. Door overbevissing en overconsumptie zijn soorten als schelvis tegenwoordig zeldzaam geworden, en daarom duur. Om maar niet te spreken over zalm en forel, die vooral worden gekweekt in grote viskwekerijen. Onbetaalbaar voor mensen met een smalle beurs. Maar het hoeft niet altijd zalm te zijn. Diepvries vis is vaak beduidend goedkoper dan vers, waarbij je moet bedenken dat relatief dure soorten kweekvis zoals talipa altijd eerst ingevroren waren, hier ontdooid worden, en vervolgens als ‘vers’ worden verkocht. Koop diepvries en bespaar je de kosten van het ontdooien. Denk ook aan zeer goedkope maar ook zeer goed smakende zeevis als koolvis, of diepvriesgarnalen. En soms vind je op de weekmarkt ook goedkope vissen.
  • Rundvlees   Biefstukken zijn mager en mals, en daarom duur. Bieflappen, riblappen en sukadelappen zijn veel goedkoper, zeker als je op de aanbiedingen let. Deze stukken vlees hebben langer de tijd nodig om te garen, maar zijn daarom ideaal voor gerechten als goulash of Aziatische stoofgerechten zoals rendang. Zo kun je af en toe ook rundvlees eten.

varkensfiletlap

Wie een beetje kan koken, kan ook van gehakt of riblappen iets lekkers maken. Vroeger wist elke jonge vrouw hoe je van mindere soorten vlees iets goeds kon bereiden. Die kennis dreigt een beetje verloren te gaan. Houd je ogen open voor recepten die je leren om met goedkoper vlees een smakelijk gerecht op tafel te toveren. Het loont de moeite, ook financieel.

LEES MEER:   Veel oer-Hollandse recepten met minder dure vlees- en vissoorten vind je op de eigen site van Neef Groen, Nederlands Dis:

http://www.nederlands-dis.nl/

Ook op Zuinig met tante Dora staan recepten met goedkoop vlees en goedkope vis:

http://www.dora-besparen.nl/category/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/

 

Dit vind je misschien ook leuk...