GROENTE UIT POT OF BLIK HEEFT BESLIST VOORDELEN

Onze culinaire Neef Groen gebruikt geen groenteconserven uit potjes of uit blik. Hij bereidt alles vers, als het enigszins kan, en hij weekt gedroogde peulvruchten zelf in, vóór ze te koken. De andere neven eten wel eens worteltjes en doperwten uit glas, of bonen uit blik. Je kunt een overtuigde tegenstander zijn of een grootgebruiker: groenteconserven hebben beslist voordelen. We zetten er een aantal op een rijtje:

  • Potjesgroente is altijd seizoensgroente. Het is dus groente die geoogst wordt in het hoogseizoen, als ze volop beschikbaar is. Daarom is potjesgroente relatief goedkoop.
  • De groente wordt meestal binnen 24 uur na het oogsten verwerkt en in potjes of in blik gedaan. Daardoor gaat er nauwelijks voedingswaarde verloren. Daardoor zijn potjesgroenten vaak verser dan ‘verse’ groenten, die dagen achtereen onderweg zijn van de akker naar de eettafel van de consument.
  • Groenten in pot of blik stellen ons in staat om groente te eten die niet het hele jaar door vers te verkrijgen is. Daardoor kun je gemakkelijk variëren en creatief je maaltijden samenstellen.
  • Groenteconserven zijn al gaar en gekookt. Dat scheelt kooktijd en dus gas en elektriciteit, en daarmee geld.
  • In pot of blik is groente lang houdbaar zonder koeling. Zo kun je een voorraadje aanleggen, bijvoorbeeld door wat meer te kopen als er een voordelige aanbieding is.

potjes groentes

In de tijd dat tante Dora jong was, waren groenten uit pot of blik een belangrijke bijdrage aan een goede voeding. Tegenwoordig zijn veel groenten die vroeger alleen in het seizoen te koop waren, het hele jaar verkrijgbaar, dankzij de verbeterde teeltmethoden. Maar groenten buiten het seizoen zijn dikwijls duur. Conserven zijn dat meestal niet. Aan ieder de keuze.

GROENTE EN FRUIT

Overigens gelden dezelfde voordelen voor diepvries. Ook diepvriesgroenten zijn zo vers van het land in de fabriek ingevroren. En ze zijn soms ook verrassend goedkoop.

LEES MEER:   Let er dan wel op, dat de fabrikant je niet louter lucht of vocht verkoopt, want daar hebben ze een handje van, die fabrikanten:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/mag-het-een-onsje-minder-lijken/

 

Dit vind je misschien ook leuk...