GROENTE UIT POT OF BLIK HEEFT VOORDELEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Niet iedereen is gek op groenten uit pot of blik. Groente moet vers en van het seizoen zijn, vinden de puristen. In principe zit daar wat in. Toch kunnen groenteconserven een waardevolle aanvulling zijn. Vooral in een periode van het jaar, waarin de keuze minder groot is dan in de zomer.

dora-spaanse-tuinbonen-1

Voor de twijfelaars zetten we de voordelen van potjes- en blikgroente eens op een rijtje:

  • Potjesgroente is altijd seizoensgroente: ze wordt geoogst in het hoogseizoen. Daarom is potjesgroente relatief goedkoop.
  • De groente wordt meestal binnen 24 uur na het oogsten verwerkt en in potten of in blik gedaan. Daardoor gaat er nauwelijks voedingswaarde verloren. Daardoor zijn potjesgroenten vaak verser dan ‘verse’ groente, die dagen achtereen onderweg is van de akker naar de eettafel van de consument.
  • Groenten in pot of blik stellen ons in staat om groentesoorten te eten die niet het hele jaar door vers te verkrijgen zijn, zoals asperges en spinazie.
  • Groenteconserven zijn al gaar en gekookt. Ze hoeven alleen te worden opgewarmd. Dat scheelt energie.
  • In pot of blik is groente lang houdbaar zonder koeling. Zo kun je zonder probleem een voorraadje aanleggen, of wat meer kopen als er een voordelige aanbieding is.

potjes groentes

Aan jou de keuze: louter vers en van het seizoen (spruitjes, kool, zuurkool), of af en toe toch een potje voor de afwisseling. Je gaat er in ieder geval niet dood van, van groente uit pot of blik.

groene kool

LEES MEER:   Probeer ook eens diepvries:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/probeer-eens-diepvries/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. ikke3051 schreef:

    Hoe zit het met de hoeveelheid zout die toegevoegd wordt aan groenten in blik of uit een pot? Diepvriesgroenten hebben weer het nadeel dat er constant energie nodig is om de groenten bevroren te houden.