GROENTEN VAN HET SEIZOEN HEBBEN EEN STREEPJE VOOR

Diverse koolsoorten, inclusief boerenkool en paksoi, pompoen en prei: het is een aantal van de seizoensgroenten van oktober. Elk jaargetijde, elke maand kent groenten en fruit die op dat moment in het seizoen zijn. Dan zijn ze rijp en worden ze in grote hoeveelheden geoogst, klaar voor de consument. Er is een viertal redenen waarom het de moeite loont om bij voorkeur de vruchten en groenten van het seizoen te kopen:

Dora ovengeroosterde groenten klein

  • Ze worden nu geoogst, dus ze zijn nu vers. Verser dan verse seizoensgroenten heb je niet. Heel veel vitaminen en mineralen dus, in één keer.
  • Die vitaminen en mineralen zijn bovendien niet duur. Juist omdat de groenten en fruit rond dezelfde tijd rijp zijn, is de oogst overvloedig. Door het grotere aanbod is de prijs laag.
  • Groenten en fruit van het seizoen komen van dichtbij. Je kunt het hele jaar sperziebonen kopen, maar die worden bijvoorbeeld in de winter van ver geïmporteerd. Als ze in het seizoen zijn, dan komen ze uit Nederland. Dat scheelt transport, en daarmee spaar je het milieu (en je portemonnee).
  • Wie de producten van de streek en van het seizoen klaarmaakt en eet, eet een stuk traditie. Vroeger aten de mensen alleen wat er in hun directe omgeving werd geoogst. Veel lekkere regionale recepten zijn seizoensgebonden. Seizoensgebonden eten is dus traditioneel eten: een meerwaarde op zich.

groente teelt

Seizoensgroenten en -fruit zijn een goed keuze. Hoe weet je wat op het moment in het seizoen is? Internet helpt je goed op weg. Er zijn talloze sites, gewijd aan producten van het seizoen, soms compleet met recepten. Typ ‘seizoensgerechten’ in de zoekmachine, en je krijgt alle informatie die je nodig hebt. Succes!

LEES MEER:   Wie in zijn eigen moestuin kweekt of in een moestuinproject in de buurt meehelpt, heeft altijd groenten en fruit van het seizoen:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/kun-je-zelf-plukken-en-oogsten-in-jouw-omgeving/

 

Dit vind je misschien ook leuk...