HANDIGE VLEESVERVANGERS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Op de pagina’s van tante Dora staan regelmatig recepten, ook recepten zonder vlees. De vegetarische recepten doen het goed onder onze lezers. Daarom zoeken we meestal naar vleesloze varianten, zodat je vlees en vis weg kunt laten. Al gebied de eerlijkheid te zeggen, dat de neven van tante Dora zelf geen pure vegetariërs zijn. Wat ons ook regelmatig doet kiezen voor recepten zonder vlees, is dat ze doorgaans goedkoper te bereiden zijn. Vlees is een duur voedingsmiddel, zelfs als je van de kiloknaller koopt.

Met een beetje opletten hoef je jezelf niet tekort te doen, als je vlees weglaat uit je voedingspatroon. Hieronder geven we je een aantal ingrediënten waarmee je een vegetarisch maal een extra stoot eiwitten, vitaminen en mineralen kunt geven. Als je geregeld net als de neven van Tante Dora een vlees- of visloze maaltijd wilt, en deze podukten erin verwerkt, dan doe je jezelf niet tekort, wat betreft de voedingswaarde:

 • Kaas   Kaas bevat veel eiwitten, maar ook belangrijke vitaminen zoals B en D, en een boel calcium (goed voor de botten en tanden). Je kunt kaas als nagerecht eten, zoals de Fransen doen, of kaas verwerken in gerechten, van salades en ovenschotels tot pizza’s.
 • Zuivel   Behalve kaas zijn ook andere zuivelproducten goed voor een flinke stoot eiwitten, calcium en vitaminen. Denk daarbij aan yoghurt als hoofdingrediënt van een lekkere kaassaus, of aan pastasauzen op basis van crème fraîche.
 • Eieren   Eieren zijn rijk aan eiwitten en aan stoffen die ons lijf nodig heeft. Bovendien kun je er geweldig mee koken. Je kunt eieren verwerken in een rijk gevulde omelet, hardgekookt toevoegen aan een salade, of met kaas losroeren tot een vegetarische carbonarasaus voor de pasta. Enzovoort.
 • Noten   Noten zijn een must voor de vegetarische keuken. Het zijn ware vitaminebommetjes, die veel stoffen bevatten die je ook in vlees vindt. In een Aziatische roerbakschotel met cashewnoten, eventueel bestrooid met sesamzaadjes, mis je qua voeding het vlees niet. Noten zijn gelukkig heel veelzijdig, en laten zich in bijna alle gerechten toepassen.
 • Paddenstoelen   Doodgewone champignons bevatten veel eiwit. Dat plantaardige eiwit wordt niet zo gemakkelijk door ons lichaam opgenomen als dierlijk eiwit, maar het is een fijn idee dat elke paddenstoel op je bord een bijdrage levert aan je gezondheid.

Wie deze producten regelmatig eet, kan gerust zonder vlees of vis. Of je nu dagelijks vegetarisch eet als bewuste keuze, of er puur door jouw financiële situatie toe gedwongen wordt om af en toe vleesloos of vleesarm te eten: vegetarische maaltijden zijn een serieuze optie. Door minder vlees te eten spaar je het milieu, je spaart de dieren, en je spaart je portemonnee. Maar Zuinig met tante Dora blijft ook recepten geven met spekjes en gehakt. Voor elk wat wils, want er is keuze genoeg.

LEES MEER:   Nou vooruit dan: dan toch een recept met spekjes, voor wie het niet laten kan:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/langzaam-gebakken-broccoli-met-spekjes/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ineke schreef:

  Ik mis de bonen in het rijtje, die zouden eigenlijk bovenaan moeten staan als eiwitrijk en gezond plantaardige vleesvervanger. Als je je er een beetje in verdiept is er zoveel mogelijke met bonen. En ze zijn nog lekker ook mits goed bereid.

 2. Erna schreef:

  Grote afwezige in dit stuk vind ik toch de peulvruchten.
  Peulvruchten in combinatie met granen zijn wat betreft eiwitten een goede vervanger van vlees. Denk aan rijst met bonen, brrod met pindakaas etc.

  Peulvruchten en eieren zijn bovendien voordelig, dit in tegenstelling tot kaas en noten.

  Groet, Erna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *