HET HOEFT NIET ALTIJD EEN COMPLETE WARME MAALTIJD TE ZIJN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Hoewel de temperaturen op dit moment iets anders suggereren, wordt het toch langzamerhand warmer. Over een aantal weken zijn de temperaturen zomers, en vergaat je de zin om de hele middag in de warme keuken te staan. In de zomer zijn mensen vindingrijker, als het gaat om lichte maaltijden, waarvoor je niet altijd pannen op het vuur hoeft te zetten.

Dora witlofsalade 1

Eigenlijk zou je het hele jaar naar mogelijkheden moeten zoeken, om de aardappelen-groente-vlees eens door wat anders te vervangen. Dat kan best. Dat kan gezond, gemakkelijk en bovenal goedkoop. We geven je hier wat alternatieven, die zowel een complete maaltijd zijn, als gemakkelijk te bereiden (met weinig of geen koken), en die bovendien weinig kosten. Hier wat suggesties:

 • Een knapperig stokbrood (lekker goedkoop als afbakproduct), een plak (kan ook van bonen, dus vegetarisch) paté, een zelfgemaakte uienchutney als bijlage, en een bak verse sla, kunnen een compleet avondmaal vormen zonder veel gedoe in de keuken. Bovendien hoeft het niet veel te kosten.
 • Een mooie sandwich van crunchy (afbak-)brood, belegd met wat sla, beleg, zoals voor vleesliefhebbers: rauwe ham, zongedroogde tomaten en verse basilicum uit de kruidentuin, kan een volledig maal vormen. Met wat extra sla erbij krijg je ook genoeg vitamientjes binnen.
 • Soep is simpel. Maak je eigen soep, met een zelfgemaakte groentebouillon of bouillon van een blokje, en voeg erbij wat je toevallig nog in de koelkast hebt liggen: een stukje winterwortel, een koolstronk, een ui, een kontje worst en wat diepvrieserwtjes, eventueel aangevuld met een handje wokkelpasta. Er is heel weinig echt koken voor nodig, het kost heel weinig, en het eindresultaat is gezond en smakelijk.
 • Als je slim bent, kook je zo’n soep voor twee dagen. Voor meer dagen koken bespaart je veel werk, en met wat extra sla op de tweede dag kom je niets tekort, wat vitaminen betreft. Ook andere gerechten laten zich voor meer dagen maken, zoals goulash, spaghettisaus en curries.
 • Maaltijdsalades kosten weinig tijd om te maken, maar zien er prachtig uit. Dat is belangrijk, want het oog eet mee. Met knapperige ijsbergsla, een handje olijven, tomatenpartjes en wat hardgekookte eieren kom je al een heel eind. Het komt vaak op de slasaus of de vinaigrette aan. Maar die zijn niet moeilijk te maken, en kosten weinig geld. Met een stuk brood en een lekker glaasje erbij zit je zo goed te smikkelen, ook midden in de winter, overigens.

Het hoeft niet altijd een bord dampende piepers met groente en een lap vlees of een vleesvervanger te zijn. Zeker in de naderende warme periode van het jaar kun je met de verse producten van het seizoen moeiteloos gemakkelijke maaltijden maken. Vergeet de simpele maar lekkere recepten nou niet in de herfst, maar ga er ook mee door in het koude seizoen.

LEES MEER:   Mogen we je alvast een suggestie geven?:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zomerse-salade-met-slanke-blue-cheese-dressing/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Marga schreef:

  Daar heb je gelijk aan ja, eigenlijk denk ik daar nooit aan dat het best eens alleen salade mag zijn of tosti met rauwkost o.i.d. Bedankt voor de tip.

 2. "Hanneke" schreef:

  Ik vind dit “camping-eten”. Zo kook ik bij de tent, en ik vind het heerlijk om zo af en toe zo’n dagje campingeten thuis in te lassen: geeft me een zomers gevoel!