HET IS GEEN GOED IDEE OM OP ECHTE OESTERSAUS TE BESPAREN

Wie al wat langer probeert om zuinig te leven, zal merken dat je op sommige dingen beter niet kunt bezuinigen. Het is een kwestie van leren. Want niet alles wat goedkoper is, is een goede aankoop. Neem bijvoorbeeld oestersaus. Een halve literfles goede oestersaus kost je bijna vier euro. Best veel geld. Er zijn ook goedkopere ‘oestersauzen’, die hooguit de helft kosten. Het woord ‘oestersauzen’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Want die goedkope saus is een soort namaak, gemaakt van gefermenteerde paddenstoelen. Niet het echte ding.

dora-wok

Namaak oestersaus smaakt lang niet zo goed als de echte. Echte oestersaus, met echt oesterextract, smaakt erg lekker. Je kunt er letterlijk alles lekker mee maken. Zoals restjes groenten, een uitje, knoflook en wat goedkope koolvis uit de diepvries. Goedkoop eten, hooguit voor een paar dubbeltjes per persoon. Bereid die simpele ingrediënten in een wokpan en overgiet ze met de oestersaus, of met sojasaus en oestersaus. En ineens is de goedkope etenswaar omgetoverd tot een roerbakschotel van restaurantkwaliteit. Simpel maar goed eten, heerlijk gemaakt met een goede kwaliteit saus. Zo’n fles oestersaus gaat, als je hem niet elke dag gebruikt, gemakkelijk een half jaar mee. Goed voor een half jaar smakelijk eten voor weinig geld.

Smaakmakers

Bespaar dus niet op de oestersaus, JUIST als je niet veel geld voor groenten en andere ingrediënten kunt of wilt uitgeven. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere smaakmakers. Investeer in een goede currypasta of in een goede kwaliteit currypoeder. Ook hier geldt weer: goedkope ingrediënten smaken beter met een klein beetje meer toegevoegde kwaliteit.

Sowieso: investeer in kruiden en specerijen! In arme werelddelen als India of het Verre Oosten hebben ze ook geen geld voor dure liflafjes en een pond biefstuk per persoon. Maar door een uitgekiende mix van kruiden smaken zelfs wat uien en een beetje vis als een vorstenmaal. En elke dag anders, door een steeds wisselende samenstelling. Koester je smaakjes! Bespaar er niet op!

Dora oestersaus klein

LEES MEER:   Ter herinnering: zorg voor een goede voorraad oosterse kruiden in je kast. Je hebt er weinig van nodig, ze zijn niet echt duur, en je maakt er heerlijke gerechten mee:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/voorraadkast-oosterse-kruiden/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Tips voor kruiden kopen: ga naar de markt in een grote stad of de toko of turkse supermarkt. Daar kun je voor een fractie van de prijs kruiden kopen waar je in de gewone supermarkt een vermogen betaald, als je het gaat omrekenen naar een ons. Het is even een investering omdat de zakken veel groter zijn maar je hoeft ook niet alles ineens te kopen. Als je veel met kruiden werkt, of van plan ben het te gaan doen, zoek dan uit wat je lekker vind en koop die grotere zak. Je portomonee zal je dankbaar zijn en je eet lekker. 🙂

    Woon je niet in een grote stad, maak er dan eens een uitstapje van. Ga bijvoorbeeld op marktdag naar Rotterdam en pik de buitenlandse winkels op de Kruiskade eens mee. Kruiden wegen niet veel dus je hoeft niet echt te sjouwen. Ook qua een hapje eten daar zijn er ook voldoende adresjes te vinden. Mooi uitje voor in een weekend of de vakantie.