HET MENU VAN TANTE DORA februari

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

HET MENU VAN TANTE DORA  februari 

Zoals velen is Tante Dora niet zo’n grote eter. Ze beperkt haar warme maaltijd tot een soep of soms een klein voorgerecht met daarna een beperkt hoofdgerecht. Heeft zij een uitgebreid hoofdgerecht gekookt eet ze liever een stukje fruit een tijdje na de maaltijd. Maar komt er iemand bij haar eten dan kookt ze juist graag een nagerecht, want puddingen daar kan ze haar hart en zaligheid in leggen. Maar voor zich alleen vindt zij dat meestal te veel.

DORA’s FEBRUARI MENU ( voor twee personen)

SELDERIE-AARDAPPELSOEP

  • 50 gram aardappel
  • 50 gram knolselderieknolselderij
  • Halve ui gesnipperd
  • Klont boter of olie
  • 1 glas melk
  • 1/8 groente bouillon
  • Scheutje room of koffieroom
  • Zout, peper
  • Eventueel 1 eetlepel geraspte belegen kaas of fijn gehakte (wal-)noten

Schil de aardappel en snij het in kleine blokjes. Snij ongeveer 2 plakken een selderijknol. Snij de schil eraf en snij het ook  in kleine blokjes. Snij de ui fijn. Bak de ui in boter of olie aan op een laag vuur. Voeg de aardappel en knolselderie in blokjes toe  en bak ze licht aan. Voeg dan de bouillon en de melk toe en kook alles op een laag vuur in 15 tot 20 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer of zo.  Verwarm de soep weer en voeg zo nodig nog wat melk of bouillon toe. Op smaak met peper en zout. Van het vuur af de room erbij .selderij-aardappelsoep Strooi eventueel bij het opdienen de kaas  of fijngehakte nootjes erover.

BRUINE BONEN/MACARONISCHOTEL 

  • 1 grote ui
  • 200 gram champignons
  • 25 gram boter, margarine of olie
  • 25 gram bloem
  • ¼ liter groente bouillon
  • 60 gram geraspte kaas
  • ½ literpot gekookte bruine bonen
  • 125 gram gekookte pasta ( macaroni)
  • Peper, zout

Snij de ui fijn en de champignons in plakjes. Bak de ui goudgeel in wat boter of olie en voeg dan de plakjes champignons  toe. Bak deze ook mooi aan. ( naar smaak kan men dan ook nog een teentje knoflook toevoegen). Maak de ui en paddenstoelen op smaak met peper ( en eventueel wat sambal en provinciaalse kruiden of tijm). Roer er nu nog steeds op een klein vuur de bloem door en als die helemaal is opgenomen al roerend de bouillon erbij.  Kook tot het een mooi gebonden saus is geworden. Nu van het vuur af vermengen met de gekookte macaroni , de uitgelekte bruine  en 40 gram van de geraspte kaas.  Verwarm de oven voor op 225 °C. Boter of olie een ovenschaal in. Vul het met dit mengsel en strooi de rest van de kaas erover. In de oven tot de kaas mooi gesmolten en licht bruin is geworden.ovenschotel-pasta-bonen-en-kaas

  • In dit gerecht kan men bijna alle restjes groente of bijvoorbeeld stukjes tomaat verwerken.

 

FRISSE BESSENPUDDING

  • 1/3 liter (rode) bessensap
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 35 gram tarwebloem
  • 2 korreltjes zout

Br eng het sap met de korrels zout aan de kook. Zet het vuur heel zacht en roer er met kleine beetjes de suiker door. Neem nu een garde en roer er langzaam theelepeltjes bloem door, tot dat alle bloem zonder klontjes is opgenomen. Laat de pan ( nog steeds op zacht vuur) zeker 8 minuten al roerend koken, zodat het een mooie, gladde binding krijgt. Neem de pan van het vuur, zet het in een bak met koud water en klop met een elektrische mixer het geheel luchtig. Men krijgt nu een lichtroze mooi gebonden pudding. Neem een puddingvorm of glazen schaal. Spoel die met koud water en giet hier de pudding in. Laat het geheel een paar uur afkoelen totdat het kamertemperatuur heeft.

roze-pudding-met-rood-fruit

En met wat rode vruchtjes uit pot en een blaadje munt serveren.

Vergelijkbare gerechten waar Tante Dora dol op is:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/stronkensoep/ zowel van bloemkool als broccoli- stronken.Dora stronkensoep 2 klein

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/broccoli-cheese-vegetarisch/

dora-broccoli-en-kaas-2

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/sinaasappel-gelatinepudding/     maar dan met agar-agar  in plaats van gelatine gebonden.

Dora gelatinepudding sinaasappel 2 klein

 

 

Tante Dora kookt simpele , goede maaltijden regelmatig. Zij eet niet zo vaak vlees, soms vis en regelmatig vegetarisch. Gerechten uit het Menu van tante Dora  toont zo duidelijk wat zij eet. Tante Dora houdt zich daarbij zo veel mogelijk aan de seizoenen. En zij gebruikt hierin vooral producten , die hier groeien.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *