HET OOG EET OOK MEE

‘Het oog eet ook mee’, zegt tante Dora altijd. Natuurlijk heeft het zin om lekker en gezond te koken. Maar als het bovendien nog een beetje leuk wordt opgediend, dan eet het oog ook mee. En wordt het dubbel zo lekker. Waarom denk je dat sterrenrestaurants zoveel aandacht besteden aan de presentatie van het eten? Niet alleen de schikking op het bord, maar ook het bord zelf kan bijdragen aan de sfeer en de smaak. Misschien goed om te bedenken, nu de eetmaand december er aankomt.

De foto’s bij tante Dora’s Voedselbankrecepten en onze andere artikelen over koken worden nadrukkelijk een beetje mooi opgenomen. Er ligt een sjiek kleedje onder, en de borden en schalen hebben een leuk motiefje of zijn anderszins aantrekkelijk. De ingrediënten worden gepresenteerd in rustieke mandjes en geinige bakjes. Misschien is het je weleens opgevallen?

Koningsmaal

Het scheelt echt, als je aan je servies en eetgerei extra aandacht besteedt. Zelfs een eenvoudige maaltijd van spullen van de Voedselbank wordt een koningsmaal, als je alles opdient in mooie schalen en borden, en het opschept met hippe lepels, vorken en taartscheppen. Nu zul je misschien zeggen: ja, maar al die mooie spullen kosten veel geld en dat heb ik niet. Maar dat klopt niet helemaal.

 

Kijk eens wat beter om je heen: soms heb je mooi eetgerei in handen, maar heb je het niet in de gaten. Als dat leuke theekopje per ongeluk stukvalt, heb je in ieder geval het leuke schoteltje onder het leuke theekopje nog. Gooi het niet weg, maar gebruik het aan tafel of in de keuken. Soms worden producten in de winkel verpakt in aardige bakjes van aardewerk, of in mandjes van dun hout of ander natuurlijk materiaal. Gooi die niet weg, maar hergebruik ze.

Bronnen

Ook rommelmarkten zijn goede bronnen om goedkoop aan bijzonder servies te komen. Rommelmarkten zijn wat dat betreft aantrekkelijker (en goedkoper) dan bijvoorbeeld Marktplaats, omdat je echt kunt ‘rommelen’. Op rommelmarkten zit het leukste en goedkoopste keukengerei meestal in de dozen die half onder het marktkraampje geschoven zijn, omdat zelfs de verkopers het ‘rommel’ vinden. Maar misschien zit er juist die nostalgische opscheplepellepel of dat retro-jaren-zestig bakje in, dat jij zoekt voor jouw eettafel. Met een beetje afdingen wordt het dubbeltjeswerk.

Uiteindelijk kun je leuke spullen voor de eettafel ook zelf maken, zoals onderzetters van restjes verweerd hout, gekke gehaakte eierwarmers of placemats van oude gordijnen. Die heeft niemand anders in de wereld, en ze maken alleen al daarom de eettafelbelevenis helemaal uniek. Zonder dat het veel kost.

LEES MEER:   Over rommelmarkt gesproken:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/verkoop-je-spul-zelf-op-een-rommelmarkt/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *