HET TANTE DORA DIEET: EVENTUEEL ZELFS MÉT SPEKJES EN TOCH NIET TE DIK

Nu de periode van luxe eten langzaamaan nadert, raakt iedereen in paniek. Wat mag het kosten? Kan ik wel een diner bereiden voor tien mensen? Is het wel goed voor de lijn? Hoe zit het met het cholesterol, met de gluten en met de alcohol? Vlees of geen vlees? Als het om eten gaat, kun je tegenwoordig bijna niets meer goed doen, lijkt het wel.

Om aan alle dieetverwarring een einde te maken, introduceerden we enige jaren geleden al het ‘Tante Dora Jaren Vijftig Dieet’. Dat is het dieet dat Nederlanders meer dan zestig jaar geleden allemaal aten, in een tijd dat overgewicht zelden was, en er desondanks volop spekkaantjes, rookworst en dikke boterhammen met volvette kaas werden gegeten. Waarom werden mensen toen niet allemaal massaal te dik? Omdat ze als vanzelf het Jaren Vijftig Dieet aten, daarom!

Uitdagingen

Dus voor alle Nederlanders op weg naar kerstdiners en andere uitdagingen, presenteren we jullie nog één maal het onovertroffen Tante Dora Jaren Vijftig Dieet. Garanties geven we niet, maar dit dieet maakt het leven gemakkelijker en overzichtelijker, en maakt een einde aan veel eetstress. Hier zijn onze suggesties:

 • Eet alles met mate. Wees dus niet bang voor een uitgebakken spekje of voor een stuk worst in je eten, zolang je het met mate eet. In de jaren vijftig aten de mensen helemaal niet zoveel worst. Tegenwoordig hoort worst overal bij: bij het warme eten, op de boterham, tussendoor, en ’s avonds stukjes worst bij de borrel tijdens het televisiekijken. Ja, dat is niet goed voor je, dat snap je toch zelf wel? En, oh ja: er zijn ook vegetarische spekjes en halal worst. Geen laffe excuses dus: gewoon worst en spek eten.
 • Stop met snaaien. Eet tussendoor geen chips, zoutjes en toastjes kaas, en ga niet naar de snackbar als je in de loop van de avond een beetje trek hebt. Dat scheelt jou en je gezin niet alleen een boel cholesterol en overbodig zout, maar het bespaart ook duizenden euro’s per gezin per jaar. Duizenden euro’s? Ja, duizenden euro’s, reken het zelf maar eens uit. Mag je dan nooit wat? Natuurlijk wel. Eén koekje bij de koffie (niet een halve rol Oreo’s), een paar zoute koekjes bij de borrel (niet een familiezak chips per persoon), en een handje pinda’s voor bij de buis (dus geen bucket met popcorn): allemaal prima.
 • Eet zo min mogelijk bewerkt voedsel. Kijk op het etiket van de verpakking. Als er twintig verschillende toevoegingen, E-nummers en antioxidanten zijn toegevoegd, laat het dan liggen. In de jaren vijftig had je nog geen E-nummers. Droge bruine bonen in een zak bevatten maar één ding: droge bruine bonen. Dat scheelt veel giftige, toegevoegde chemie, en dat maakt die gewone bruine bonen ook nog spotgoedkoop. Bovendien zijn bonen en andere peulvruchten goed voor je, blijkt uit recente onderzoeken.

 • Eet niets dat je grootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Dit is een klassieke tip, maar als vuistregel voor verantwoord en gezond eten is het nog steeds een prima aanrader. Kijk voor de verandering eens in het zogenaamde ‘tussendoorschap’: allemaal peperdure graandingetjes met zaadjes erop en fruitprut ertussen. Tante Dora gaf haar kinderen een bruine boterham met komijnekaas, als ze een beetje trek hadden na het buitenspelen. Kost weinig en bevat veel goede vitaminen en mineralen.
 • Maak groente de basis van je maaltijd. Dus niet het vlees, de pasta of de pizzabodem. Ga uit van twee of zelfs 2,5 ons groenten en twee stuks fruit per dag. Dat is best veel. Vaak moet je twee keer opscheppen om die hoeveelheid groente tot je te nemen. Hoe meer couscous, karbonade en vissticks je naar binnen moet werken, hoe minder plaats er op je bord is voor dat half pond gezonde groenten. Seizoengroenten zijn niet duur, zeker niet als je op de aanbiedingen let. Zuurkoolstamppot met heel veel zuurkool, iets teveel spekjes, en slechts weinig aardappelen: een hoogtepunt uit het Tante Dora Jaren Vijftig Dieet!

Wat ook helpt, is als je die zak bruine bonen en dat pond zuurkool te voet of op de fiets koopt, en je de tassen zelf draagt, net als de huisvrouwen in de jaren vijftig. Dan heb je meteen een extra portie lichaamsbeweging. Daardoor kun je wel spekjes ETEN, zonder dat je spekjes KRIJGT. Logisch, toch?

TIP:   Wie een onuitputtelijke bron van jaren vijftig-recepten zoekt, kan altijd terecht op Nederlands Dis, het weblog van Neef Groen: http://www.nederlands-dis.nl/

LEES MEER:   Bij het Jaren Vijftig Dieet hoort het Tante Dora Jaren Vijftig Fitness Plan:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/het-tante-dora-jaren-vijftig-fitness-plan/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. VeggieMo schreef:

  Ik ben halverwege de jaren zestig geboren en ik herinner me dat aardappelen bij ons thuis het grootste aandeel had in de warme maaltijd. Word je ook niet dik van en aardappelen zijn ook gezond.

 2. Wil schreef:

  Zo normaal was het inderdaad ‘vroeger’ …..je at niet de hele dag door maar als je at was het wel voeding en geen vulling.
  Hierbij wil ik meteen Neef Groen een groot compliment geven over de enorme voorraad recepten op zijn weblog Nederlands-dis, zo leuk om te lezen en ideetjes op te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *