HOE HERKEN JE EEN GOED KOOKBOEK?

Je kunt alleen spaarzaam koken, als je spaarzame recepten hebt. Spaarzame recepten: daar is tante Dora een meester in, natuurlijk. Maar het heeft beslist zin om ook op jacht te gaan naar goede kookboeken, die jou bruikbare recepten aan de hand doen. Maar wat is een ‘goed kookboek’? We hebben lang geleden in een nieuwsbrief wel eens op een rijtje gezet, waaraan een goed kookboek moet voldoen. Misschien is het een slim idee, om dat rijtje hier nog eens onder de aandacht te brengen? Hier komen de tips:

 • Speciaal advies van Neef Groen, kookboekenexpert bij uitstek: koop geen kookboeken van beroemde televisiechefs! Die boeken draaien niet om het recept, zoals het bij kookboeken eigenlijk hoort te zijn, maar om de roem en eer van de bekende kok. De recepten komen op de tweede plaats, en ze zijn vaak onhandig opgeschreven door de ghostwriter van de televisiechef. Als je Jamie zo’n leuke jongen vindt: ga gerust je gang. Maar voor de recepten hoef je het niet te doen. Volgens Neef Groen is er één uitzondering: de Britse kookdiva Nigella Lawson, die wel goede en interessante recepten heeft.
 • Let niet op de plaatjes! Uitgevers van kookboeken weten precies hoe een boek met recepten er lekker uit moet zien. Als het water je in de mond loopt bij het zien van al die lekkere foto’s, dan is de portemonnee snel getrokken. De meeste foto’s in kookboeken zijn echter nep. De glans op de sla komt niet van de olijfolie, maar van haarlak. En als reepjes rauwe paprika er mooier uitzien, dan komen er rauwe reepjes paprika op de foto, al staat het zo niet in het recept. Negeer de foto’s zoveel mogelijk en focus je op de tekst.

 • Koop geen kookboek dat niet ten minste vijf gerechten bevat die je nog niet kende. Veel kookboeken presenteren recepten die ontelbare malen zijn herhaald en overgeschreven. Schaf een kookboek pas aan als je echt verrast wordt door de aanpak van de schrijver, en door de keuze van de recepten en de bereidingswijzen. Kortom: je moet van een kookboek iets nieuws kunnen leren.
 • Kijk met extra aandacht naar recepten uit de niet-westerse keuken. In de Noord-Afrikaanse, Thaise of Afrikaanse keuken gebruiken ze exotische groenten, kruiden en bereidingswijzen, waarmee spannende maaltijden worden bereid. Bovendien zijn Mediterrane en Aziatische keukens echte volkskeukens, die werken met verse, goedkope grondstoffen. Voordelig, verrassend, gezond en lekker dus.
 • Veel budgetkookboeken zijn geschreven door mensen die niet goed weten hoe het is, om echt heel weinig geld te hebben. Hoe het is om met de restjes uit de koelkast en een half verdroogd uitje toch iets smakelijks te maken, zodat je niet met een knorrende maag naar bed hoeft. Budgetrecepten waarin Hollandse garnalen, lamsvlees, avocado’s, biefstuk of een half pond peultjes worden klaargemaakt, zijn geen budgetrecepten. Let daar op, als je een bespaarkookboek zoekt.

Je kunt kookboeken nieuw kopen, of ze cadeau vragen voor je verjaardag. Maar let ook op rommelmarkten, weggeefwinkels en kringloopcentra. Die hebben soms verrassend veel kookboeken op de plank staan, ook zeldzame en leuke kookboeken. Het zoeken naar tweedehands kookboeken heeft twee voordelen: je betaalt er (veel) minder voor dan voor nieuwe boeken. En vaak zijn oude recepten leuker en eenvoudiger dan de dure liflafjes van de hedendaagse hippe televisiekok.

Bovendien werden kookboeken lang geleden geschreven door zuinige koks en spaarzame leerkrachten van huishoudscholen, dikwijls in magere jaren zoals de crisis van de jaren dertig en in de oorlog. In hun tijd waren het gewone kookboeken, maar het gewone koken hield vrijwel altijd rekening met de portemonnee van de huisvrouw. Dat is nu niet meer vanzelfsprekend.

Hopelijk heb je wat aan deze tips?

LEES MEER:   Denk in recepten, als je je boodschappenlijstje maakt. Dat helpt besparen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/denk-in-recepten-en-bespaar/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. izerina schreef:

  Ik leen een kookboek eerst even bij de bibliotheek. Daarna weet ik beter,of ik er vaak uit zal koken en koop het dan of niet

 2. Wilma schreef:

  Wat dit onderwerp betreft zijn de kookboeken van Het Voedingscentrum van harte aan te bevelen. Die zijn gericht op gezond en niet op hip. En ook zij hebben een budgetkookboek.
  Ze zijn uitgebreid wat info betreft. Je kunt zoeken op specifieke zaken als cholesterolarm, vegetarisch, zoutarm of milieubelasting.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Wat een slimme tips! Ik koop dus juist altijd kookboeken met foto’s er in, maar goed punt dat dit vaak nep is zeg!

 4. Ineke schreef:

  Ik zou een kookboek echt nooit nieuw kopen, de kringloopwinkels staan er bastenvol mee, soms nog helemaal nieuw (dan ook leuk als cadeau-idee). Gewoon wat vaker gaan kijken en als je dan eens een miskoop doet dan is het niet meteen een rib uit je lijf.
  Ook internet staat vol met recepten, eigenlijk is een kookboek dan helemaal niet nodig. 😉

 5. Lot schreef:

  Ik koop een kookboek eigenlijk altijd omdat ik het een leuk boek vind om in te lezen en te kijken, niet echt voor de recepten.
  Improviseren en koken met restjes vind ik leuk.