HOE LEER JE KOKEN?
Zeker omdat we nu zelf niet meer buiten de deur kunnen eten, laten mensen tegenwoordig veel vaker de pizzakoerier, sushiboer of een andere bezorgdienst komen. Zo beginnen we het zelf koken te verleren. Dat is best verontrustend. Want in al die hapjes van buiten de deur zitten vaak erg veel vet, suiker en andere dingen die niet echt in eten thuishoren. Lekker gezond is de take-away of beter gezegd bring-home dus niet.
Bovendien is gemaksvoedsel hartstikke duur. Voor een portie Chinees eten thuisbezorgd, is een gezin al gauw dertig of veertig euro kwijt. Voor datzelfde bedrag kun je, als je heel zuinig bent, een hele week gewoon eten met z´n vieren. Het heeft dus zin om zelf te leren koken met rauwe ingrediënten. Maar hoe doe je dat: leren koken? Hier een aantal suggesties:
- Leer koken zoals jonge meisjes dat vroeger deden: kijk naar wat je moeder of je kokende vader doet! Of vraag het desnoods aan je oma of je tante, of ze je willen laten zien al is het via je telefoon hoe je hutspot maakt. Misschien wel met worst en een kuiltje jus. Kijk mee en schrijf hun unieke familierecepten op.
- Kijk eigenlijk nooit naar televisiechefs of kookwedstrijden! De meeste liflafjes die de aanstaande Masterchefs en de Jamies van deze wereld bij elkaar koken zijn moeilijk, duur en bewerkelijk. Hoe je een behoorlijke omelet klaarmaakt, laten ze je meestal niet zien. Dat staat vaak wel in die ouderwetse kookboeken van je moeder.
- Lees dus kookboeken, verzamel recepten in een schriftje, of zoek recepten op het internet ( kijk op dora-besparen of op nederlands-dis.nl) . Kook die nieuwe recepten eens, ook als je zoiets nog nooit hebt gekookt. Waag en win. Het verbrandt heus niet. Houd moed en leer.
- Misschien komen er na de corona-crisis bij jou in de buurt een kookcursus? Ga er dan heen! En als er geen kookcursus is, kun je er misschien zelf één organiseren, of zet je misschien dit najaar in voor een gezellige kookclub met je buur-vrouwen en -mannen, bijvoorbeeld. Kijk dan bij elkaar af en probeer eens wat nieuws uit.
Eten en drinken is er niet alleen maar om de buikjes te vullen. Eten en drinken horen bij ons culturele erfgoed, van spinazie tot couscous, van zuurkool tot saté. Maak van koken je hobby. Koken is niet alleen een leuke, maar ook een nuttige hobby. Verhoog je levenskwaliteit en verlaag je uitgaven: kook zelf met rauwe ingrediënten. En geef die kennis door aan de volgende generaties.
LEES MEER: Goede kookboeken zijn een goed begin:
http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/goede-kookboeken-zijn-een-goed-begin/
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Mijn moeder kreeg nog kookles op school (huishoudschool). Ik heb het mezelf aangeleerd. Toen ik op mezelf ging kon ik wel wat kleine dingetjes koken, maar door veel proberen en experimenteren heb ik nu wel aardig wat recepten onder de knie en weet ook redelijk goed wat lekker met elkaar combineert.
Ik kook heel vaak recepten van het Voedingscentrum. Die zijn uitgebalanceerd, gevarieerd en lekker!
Dit hoor je toch gewoon van je ouders te leren? Net zoals jezelf wassen en aankleden vanaf een bepaalde leeftijd. En tegenwoordig is alles op internet te vinden,ook de eenvoudige recepten. Zo heb ik mijn kookunsten uitgebreid, de basis van mijn ouders geleerd en verder recepten van internet uitproberen.
Ik heb eigenlijk vooral leren koken door gewoon dingen uit te proberen. Had ik restjes, dan gooide ik een en ander bij elkaar en zag ik wel wat er uitkwam. Dat is eigenlijk nog nooit mis gegaan!
En laatst maakte ik gehaktballetjes en ineens zag ik weer voor me hoe mijn moeder dat altijd deed, dus heb ik dat ook zo gedaan. Het waren mijn lekkerste gehaktballetjes ooit haha. Toevallig gisteren nog aan mijn moeder verteld 😉