HUP MET DE ERWTEN, BONEN EN LINZEN!

Gisteren hadden we het op Zuinig met tante Dora over handige vleesvervangers. We kregen toen veel reacties van lezers die vonden, dat we de erwten en bonen hadden overgeslagen. Want die vormen toch de kern van een vleesloos of vleesarm bestaan? Daar kunnen we onze lezers alleen maar gelijk in geven. Daarom herhalen we vandaag een item over erwten, bonen en linzen. Je kunt beter over een loflied spreken, want tante Dora zegt luid ‘Hup!’ als het om peulvruchten gaat. We zetten vandaag hun voortreffelijke eigenschappen overzichtelijk bij elkaar:

 • Bonen, erwten en linzen zijn prima vleesvervangers. Ze bevatten relatief veel eiwitten, en belangrijke vitaminen zoals vitamine B.
 • Peulvruchten zijn erg goedkoop, zeker als je ze gedroogd koopt en zelf weekt en kookt. Veel goedkoper dan een lapje vlees, dus.
 • De teelt van peulvruchten belast het milieu nauwelijks, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vlees. Vleesproductie gaat gepaard met een hoge uitstoot aan broeikasgassen, met bodemverzuring, luchtvervuiling en dierenleed. Daar hebben erwten en bonen nauwelijks last van. Ook het vervoer en de opslag vergen weinig energie.
 • Peulvruchten zijn eigenlijk twee in één. Ze bevatten niet alleen veel eiwitten, evenals vlees, maar zitten ook vol koolhydraten, net als pasta, rijst en aardappelen. Als je bonen eet, hoef je er dus geen rijst of aardappelen bij te doen. Dat scheelt weer, ook in de portemonnee. Bovendien zijn bonen en erwten vezelkampioen, en dus goed voor de spijsvertering.
 • Wie wel eens bonen, erwten of linzen klaarmaakt, weet hoe veelzijdig ze zijn. Je kunt er heel veel verschillende gerechten mee bereiden, van Hollandse bruine bonen en kapucijners met spekjes, tot chili con carne en witte bonensalade. Variatie doet eten.

Zijn er ook nadelen aan bonen en erwten? In het Engels worden bonen wel ‘the musical fruit’ genoemd. Muzikale vruchten die je harder doen toeteren, naarmate je er meer van eet. Is dat erg? Welnee! Eet peulvruchten met de hele familie, is ons advies. Er is toch niets fijner dan samen muziek maken?

LEES MEER:   Ook heerlijk als soep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pittige-linzensoep-met-citroen-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ineke schreef:

  Soms moeten mensen er even doorheen om bonen of linzen te gaan gebruiken. Maar het is echt de moeite waard. Met lekkere kruiden en andere groentes erbij zijn er lekkere, gezonde en goedkope gerechten te bereiden, gewoon even proberen.

 2. Nola Henselmans Dijkmans schreef:

  maak eens zelf falafel met gedroogde kikkererwten, kost geen drol en lekker!! Daar kan die uit de winkel niet aan tippen!