IN EEN TUBE OF ALS POEDER IS HET HEEL LANG HOUDBAAR

Wie een huis vol kinderen heeft, jaagt er in een maand met gemak een jumbo knijpfles frietsaus doorheen, en een emmer ketchup. Maar wie alleen woont en niet regelmatig pubereten eet, blijft al gauw met een pot of fles zitten, die hij of zij nooit van z’n levensdagen leeg krijgt.

Dora fles op de kop 1

Wie niet regelmatig mosterd, mayonaise en/of ketchup gebruikt, maar het wel af en toe wil eten, kan sauzen en bijlagen beter in tubes kopen. Die blijven veel langer goed dan hetzelfde spul in een pot of een fles. Als je niet teveel op de houdbaarheidsdatum let, soms meer dan een jaar. Dan verspil je geen half lege pot mayonaise, die na een maand in de koelkast misschien niet meer echt lekker is.

Potje

Het zelfde geldt voor ingrediënten als currypasta’s. Die kun je ook in een potje kopen. Maar zelfs als je het erg kruidig lust, krijg je zo’n pot alleen of met z’n tweeën nooit helemaal op. Omdat je niet elke dag een curry eet, wordt de overgebleven rest currypasta ook niet snel gebruikt. Die eindigt achterin de koelkast en wordt vergeten. Tot je het na een jaar maar weggooit. Dat is verspilling, en daarom zonde van je geld.

Je kunt in de goede toko ook droog currypoeder kopen. Vaak heeft de winkelier verschillende soorten en smaken. Als je die aan groente, vlees of vis toevoegt, dan heb je ook een prima currysmaak, die je eventueel kunt oppeppen met je eigen toevoegingen. Het droge poeder heeft het grote voordeel dat je het werkelijk een eeuwigheid kunt bewaren.

Portiezakjes

Laatst ergens gezien: kleine plastic portiezakjes met currypasta, elk zakje genoeg voor twee porties curry. Misschien zouden fabrikanten daar wat meer op moeten inzetten? Want een hele pot currypasta, genoeg voor drie complete curryschotels voor vier personen, is in de Hollandse keuken niet handig.

dora-dal-3

LEES MEER:   Ook Aziatische roerbaksaus kun je goed maken van lang houdbare, vaak droge ingrediënten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/dora-recept-van-de-dag/gemakkelijke-en-goedkope-zelfgemaakte-roerbaksaus/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Marielouise schreef:

    Zou dat spul ook in te vriezen zijn in ijsblok-bakjes?
    Dan heb je mooi kleine porties.

  2. Neef M schreef:

    Vaak zit er nogal wat vet en suiker in sauzen. Dat kan bevriezen verhinderen, als een soort antivries. Maar het valt te proberen. Goede suggestie!