KAAS IN ALLERLEI SOORTEN, VOOR ALLERLEI DOELEINDEN

Kaas is een volwaardig, gezond (en soms een vegetarisch) voedingsmiddel, dat prima smaakt. Je kunt kaas op je brood leggen, smeren of strooien, maar je kunt kaas ook verwerken in allerlei warme gerechten. Koken met kaas is niet ingewikkeld. Bovendien kun je verschillende kaassoorten op duizend-en-één manieren gebruiken. Hieronder presenteren we je een beknopt lijstje met de verschillende toepassingen:

Dora kaasjes

  • Stevige Hollandse kaas   In het buitenland duiden ze die stevige kaas aan als ‘Gouda’, naar de kaashoofdstad van Nederland. Naarmate de kaas langer rijpt, krijgt ze meer smaak. Jonge kaas is zacht en romig, overjarig is hard, droog en pittig. De toepassingen zijn oneindig. Met geraspte Hollandse kaas kun je ovenschotels gratineren, pastagerechten romig en voedzaam maken, en met stukjes kaas je salades oppeppen. Soms smaakt een harde, pittige boerenkaas geraspt beter over de spaghetti, dan veel goedkope soorten Parmezaanse kaas. Met kaasblokjes kun je prima hapjes en tapas componeren, die bovendien niet veel kosten. Want een stukje jong belegen is niet duur.
  • Zachte buitenlandse kazen   Vroeger waren buitenlandse kazen duur, meestal omdat ze echt uit het buitenland kwamen. Inmiddels produceert de Nederlandse zuivelindustrie ook mozzarella, camembert, brie en blauwaderkaas, voor een fractie van de prijs van importkaas. Deze kazen zijn meestal enigszins zacht en smelten snel, en hebben een pittige smaak. Ideaal voor ovenschotels, erin en erop. Salades worden smakelijker en voedzamer met wat vlokjes brie of blauwaderkaas, en een pizza kan bijna niet zonder mozzarella. Je kunt brie en camembert zelfs paneren en bakken of frituren, als voedzame vleesvervanger, bijvoorbeeld.
  • Smeerkazen   Eigenlijk zijn smeerkaas en smeerbare kruidenkazen vooral bedoeld voor op brood of op een toastje. Maar je kunt ze ook ideaal verwerken tot pastasauzen, bijvoorbeeld. Aan een zachtjes gesmolten kruiden- en knoflookkaas zoals Paturain hoef je bijna niets meer toe te voegen: dat is eigenlijk al een kant-en-klare kaassaus in een pakje. Smelten en niets meer aan doen.
  • Geraspte kazen   Zakjes met geraspte kaas liggen in alle soorten en maten in de winkel. Je kunt kaas ook zelf raspen, maar soms kan voorgeraspte kaas helpen bij je budgetplanning. Vaak is de al geraspte kaas van een mindere kwaliteit, en daarom niet zo duur. Als je alleen een kaassaus voor je macaroni wilt maken, is die kwaliteit meer dan genoeg. Echte groene Zwitserse (stink)kaas aan een stukje smaakt heel anders dan de geraspte Zwitserse kaas in een kartonnen strooiertje. Maar buiten de grote steden kun je die groene, harde kaas niet aan een stuk kopen. En Zwitserse kaas-poeder kan wel een pittige smaakmaker zijn, zelfs in soepen. Dus is het geen slechte aankoop, immers: veel smaak voor weinig geld.

dora-stuk-kaas

Dit lijstje kan niet uitputtend zijn. Maar het is misschien een aansporing om eens anders naar het ‘broodbeleg’ kaas te kijken. Op onze site vind je regelmatig recepten met kaas. Ga maar eens zoeken. Gewoon ‘kaas’ intypen op onze eigen Dora zoekmachine, rechts bovenaan op de pagina. Eet smakelijk!

dora-kaas-muis

LEES MEER:   Vraag eens een lekker stuk kaas cadeau voor je verjaardag (waarom niet?):

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/vraag-maar-gerust-een-lekker-stuk-kaas-voor-jouw-verjaardag/

 

Dit vind je misschien ook leuk...