BASIS VISBOUILLON van graten en afsnijdsels van vis LEKKER & GOEDKOOP
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Net als je goede groente bouillon kunt trekken van de afsnijdsels van groente, die je overhoudt bij het schoonmaken van de groente, zo kan men ook wat overblijft na het fileren van vis gebruiken om een lekkere bouillon te maken.
Vaak als je vis laat fileren gooit de visboer dat zo weg en als je het ven vraagt krijg je alles gewoon mee naar huis. Maar zelfs als je eigenlijk helemaal geen vis bij de viskraam wil kopen kan je vaak voor niets of voor heel weinig de graten en koppen van gefileerde en schoongemaakte vis mee krijgen. Voor de graten van gerookte zalm vragen ze meestal wel wat, maar daar kan je niet alleen heerlijke bouillon van trekken, je houdt zeker een berg kleine stukjes zalm er aan over. Vaak zit in de kop van een vis heel mooie visvlees – denk maar eens aan de kabeljauw-wangetjes die als het lekkerste stukje van deze grote vis gelden.
RECEPT VISBOUILLON
Voor 1 liter visbouillon heeft men ongeveer 400 gram visafsnijdsels e.d. nodig ( of ¼ kilo willekeurige hele maar goedkope vis) .
Zet het op met 1 liter koud water en 1 ui in vieren, winterwortel in stukjes, het groen van prei een handje peterselie ( grof geknipt), eventueel wat selderij-groen, 8 gram zeezout per liter en van de kruiden wat tijm, 1 laurierblad, 1 stukje foelie 4 gekneusde peperkorrels en een stukje Spaanse peper. Zelf voeg ik meestal er ook nog een schijf of wat bio-citroen bij. Men trekt dit samen ongeveer een half uur, terwijl men de vloeistof tegen de kook houdt. Bouillon zeven en af laten koelen.
Met de visbouillon kan men vissoep maken, maar ook met heel veel andere producten de lekkerste gerechten, stoofpotten en sauzen maken.
GOOI NOOIT ETEN & VOEDSEL WEG, WAARMEE MEN NOG IETS LEKKERS KAN BERIJDEN
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl