BASIS VISBOUILLON van graten en afsnijdsels van vis  LEKKER & GOEDKOOP

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Net als je goede groente bouillon kunt trekken van de afsnijdsels van groente, die je overhoudt bij het schoonmaken van de groente, zo kan men ook wat overblijft na het fileren van vis gebruiken om een lekkere bouillon te maken.visresten

Vaak als je vis laat fileren gooit de visboer dat zo weg en als je het ven vraagt krijg je alles gewoon mee naar huis. Maar zelfs als je eigenlijk helemaal geen vis bij de viskraam wil kopen kan je vaak voor niets of voor heel weinig de graten en koppen van gefileerde en schoongemaakte vis mee krijgen. Voor de graten van gerookte zalm vragen ze meestal wel wat, maar daar kan je niet alleen heerlijke bouillon van trekken, je houdt zeker een berg kleine stukjes zalm er aan over.  Vaak zit in de kop van een vis heel mooie visvlees – denk maar eens aan de kabeljauw-wangetjes die als het  lekkerste stukje van deze grote vis gelden.

het fileren van vis

het fileren van vis

RECEPT VISBOUILLON

Voor 1 liter visbouillon heeft men ongeveer 400 gram visafsnijdsels e.d. nodig ( of ¼ kilo willekeurige hele maar goedkope vis) .visbouillon

Zet het op met 1 liter koud water en 1 ui in vieren, winterwortel in stukjes, het groen van prei prei een handje peterselie ( grof geknipt), eventueel wat selderij-groen, 8 gram zeezout per liter en van de kruiden  wat tijm, 1 laurierblad, 1 stukje foelie foelie 4 gekneusde peperkorrels en een stukje Spaanse peper. Zelf voeg ik meestal er ook nog een schijf of wat bio-citroen bij. Men trekt dit samen ongeveer een half uur, terwijl men de vloeistof tegen de kook houdt. Bouillon zeven en af laten koelen.court bouillon

Met de visbouillon kan men vissoep maken, maar ook met heel veel andere producten de lekkerste gerechten, stoofpotten en sauzen maken.

GOOI NOOIT ETEN & VOEDSEL  WEG, WAARMEE MEN NOG IETS LEKKERS KAN BERIJDEN

vissoep cartoon

met dank aan quirit

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...