COUSCOUS- of RIJSTBALLETJES, gefrituurde

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vaak blijft er bij het koken van rijst of couscous wat over. Het is altijd moeilijk in te schatten hoeveel er van gegeten gaat worden. Van gekookte rijst of couscous kan je van alles maken. Wat dacht je van een heerlijke gemengde salade met tomaat, ui en reepjes paprika. Of als je ook wat gekookte groente over hebt met wat gekookte bloemkool, broccoli of sperzieboontjes. Met een simpele dressing of gewoon een lepel mayonaise tover je snel iets lekkers voor op brood, of als lunch of bij een maaltijd.
Vaak maakt ze van overgebleven graan als rijst of couscous gemengd met ei, bloem, wat kruiden en bijvoorbeeld ui een soort mengsel dat goed te bakken is.
 
beslag balletjes klein
 
Met twee lepels vormt zij van dit mengsel balletjes die in een diepe pan met wat olie of in een frituurpan mooi bruin en krokant gebakken worden. Met knoflooksaus of tomatenketchup heb je dan of een lekkere snack , maar het is ook erg geschikt als maaltijd met een uitgebreide salade erbij. Ook van overgebleven risotto maakt zij heerlijke gefrituurde balletjes. Dan werd vaak geraspte oude kaas of parmezaan bij het mengsel gevoegd. 

GEFRITUURDE GRAANBALLETJES

  • 200 gram gekookte rijst of couscous
  • 1 ei
  • ½ ui, fijngesneden
  • ½ teentje knoflook , fijn gehakt
  • Wat peterselie fijn gehakt
  • ½ theelepel sambal
  • Wat bloem en/of paneermeel
  • Peper en zout

Van alle ingrediënten meng je een niet te droog mengsel. Het moet wel stevig aan elkaar blijven plakken.  Is het te vochtig, dan voeg je er wat bloem  of beter paneermeel bij.  Is het te droog, dan voeg je nog en ei toe ( meestal moet je dan wel ook paneermeel of bloem toevoegen en naar smaak wat peper en zout).frituur balletjes klein

Van dit mengsel vorm je met twee eetlepels iets  langwerpige balletjes, die je gelijk met z’n zessen of achten( afhankelijk van de pan en de grootte van de balletjes)  in olie van ongeveer 170  ⁰C mooi bruin en krokant bakt. Leg de balletjes na het bakken even op keukenpapier om uit te lekken.gebakken balletjes klein

Eet ze nog warm op met een saus.

  • TIP:     Moet je met een beperkt budget je dagelijkse maaltijd  voor elkaar krijgen, is het misschien een idee om als je rijst , graan, boekweit of couscous klaar maakt, bewust iets meer ervan te koken. Zo kan je de volgende dag of de dag daarna ( als je het overgebleven graan goed in een afgesloten bakje koel bewaard hebt) iets anders op tafel zetten in de vorm van deze heerlijke gefrituurde balletjes.

OOK MET RESTJES KAN MEN VERRASSEND KOKEN

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...