DE RESTJES-SOEP VAN TANTE DORA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

MOSTERD: Kortgeleden heeft Neef M. voor Tante Dora op Dora Besparen geschreven hoe dol Tante op mosterd is. En hoe je ( goedkoop) met mosterd je eten een eigen smaak kunt geven. Zodat je gerechten daarmee weer een stuk afwisselender worden. Neef M. schreef erbij dat hij in zijn kopie van het kookschrift van Tante Dora geen recept voor mosterdsoep had gevonden. Dus gaf hij om de lezers van Tante Dora toch een leuk recept daarvoor te geven een link naar de site van de andere neef van Tante Dora ( dus naar www.nederlands-dis.nl).

Maar neef M. had niet helemaal goed gezocht. In haar kookschrift staat inderdaad geen recept onder mosterdsoep. Alleen maakt Tante Dora altijd mosterdsoep als zij restjes wil verwerken.

Onder RESTJESSOEP vonden we volgens recept voor deze soep:

  • 2  uien
  • 1 teentje knoflook
  • wat boter
  • 200 ml kook- of slag-room
  • 3/4 liter groentebouillon
  • 1  prei ( fijne ringetjes)
  • 3 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel maïzena
  • wat melk
  • zout en peper uit de molen

uienringen

Pel en snij de ui zeer fijn.  Pel en snijd ook de knoflook fijn. Verhit de boter in uw soeppan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten aan. Fruit eerst de ui licht bruin en voeg dan pas de knoflook toe, want knoflook kleurt veel sneller.

Voeg de bouillon en de room toe ( men kan bouillonpoeder of zo gebruiken , maar zelfgemaakte groentebouillon is veel lekkerder). Zachtjes roerend laten doorkoken.

Roer de mosterd en de prei door de soep en sudder het nog zeker 5 minuten zachtjes door.

Meng maïzena met de koude melk en bind hiermee de soep.  Voeg hiervoor eerst wat warme soep bij het mengsel. Roer dat goed door en voeg dat roerend bij de soep. Nog even laten door sudderen, totdat de maïzena gaar is geworden. Van het vuur af naar smaak zout en peper (zwarte, vers uit de molen) toevoegen.

mosterdsoep-op-de-kaart-van-restaurant-het-kreitenhuys

RESTJES: aan deze soep kan men natuurlijk restjes uitgebakken spek, maar ook hamreepjes toevoegen. Ook reepjes gebakken kipfilet of ander vlees ( probeer het eens uit met restje shoarmavlees), naast garnalen, stukjes vis en reepjes groente als koolrabi of bleekselderij. Paddenstoelen als champignons zijn ook een aardige aanvulling. Restjes kaas smaakt er ook lekker in. En zo zou Tante Dora nog even door kunnen gaan.

SOORT MOSTERD

dora-grove-mosterd

Tante Dora krijgt regelmatig van haar neven en nichten potjes met mosterd, omdat zij daar zo dol op is. Zij heeft ontdekt dat het slim is goed uit te kijken wat voor mosterd je bij de soep doet: scherpe Marne-mosterd geeft een heel andere soep dan Nederlandse grove mosterd als die uit Doesburg.mosterd Beide bevatten vrij veel zout dus dan moet je de soep veel minder zouten. Maar gebruik je Duitse zoete mosterd ( die voor de Beierse Weiss-worsten wordt gebruikt), moet je extra zout toevoegen, want die mosterd bevat zelf helemaal geen zout.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...