DE REST VAN SLA: een heerlijke groene soep

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

botersla-neddis-2017

Slakropjes werden vroeger vaker warm verwerkt gebruikt. Dat doen we tegenwoordig meestal niet meer. Slasoep past echt in onze zuinigheid van vroeger. Want als je geen konijnen of kippen hield kon je die grotere en vaak stuggere blaadjes, die niet zo lekker in de sla waren toch  niet zo maar weggooien. Dan was een simpele slasoep ene goed oplossing.

slasoep

SLASOEP

  • De buitenste bladeren ban een flinke krop sla
  • 1 eetlepel bloem
  • Peper en zout
  • 1 eidooier
  • Glaasje (koffie-)room
  • ¾ liter groente bouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 1 kleine ui
  • 1 prei ( hoeft niet een heel dikke te zijn)

Maak de ui schoon en snipper die. Snij de prei in ringetjes en was die grondig.

Haal van de grote bladeren van de  sla de slechte stukjes eraf en was de blaadjes grondig. Droog ze af en snij ze in reepjes van 2 cm. breed.

Zet de boter op in een soeppan en bak hierin de prei en ui glazig in ongeveer een minuut of vier.

Strooier dan royaal peper over. Voeg er dan de bloem bij. Laat de bloem al roerend even garen en giet er vervolgens de koude bouillon bij. Al roerend weer tot de kook laten komen en een minuut of tien laten doorkoken.

Voeg nu de reepjes sla erbij en maak op smaak met nog wat peper en eventueel zout & een weinig honing/suiker.

Meng de eidooier met de room en giet dat al roerend door de warme soep, maar de warmtebron onder de soep moet nu wel uit staan.

Garneer met wat ringetjes prei als garnering.

Slasoep met verse kaas

slasoep met kaas uit Limburg

slasoep met kaas uit Limburg

  • Vaak werd er vroeger in Limburg een stuk of schijf verse kaas in de soep gedaan, maar tegenwoordig zou men ook verse koeien, maar nog beter een schijfje verse geitenkaas in de soep kunnen serveren.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Ineke schreef:

    Ik zou een streepje achter ‘koeien’ zetten 😉 taalkundig staat er nu iets heel grappigs. ;D

  2. Wilma schreef:

    Ik vraag me af waarom je de sla moet droogdeppen als je deze later weer in de bouillon doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *