HARTIGE WENTELTEEFJES goedkoop, snel en erg lekker ( en weer eens wat anders)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Oud brood wordt natuurlijk door Tante Dora nooit weggegooid.

Oud broodBrood blijft er altijd over.

Je kunt het brood voor van alles gebruiken, al is het oud en hard.

Drogen in de restwarmte van je oven en als het helemaal droog en hard is, met een molentje malen. Het beste paneermeel wat je maar kunt wensen. Om een mooi krokant korstje te krijgen voor je plakken gebakken kaas, om een krokante bovenzijde te hebben voor je lasagne of witlof uit de oven. En natuurlijk ook geschikt voor alles wat je gepaneerd wilt bakken.

Als je slim bent, dan zeef je je eigen paneermeel, en maakt wat fijne, verder gezeefde paneermeel voor wat fijn kookwerk en gebruik de grover gebleven stukjes voor bijvoorbeeld gepaneerde kippenvleugeltjes of zelfgemaakte kibbeling.

Maar je kunt oud brood ook gebruiken om een lekker toetje of lunch te malen in de vorm van wentelteefjes.

De zoete variant is algemeen bekend, maar in Friesland bestaat ook een hartige versie.

Met de mooie naam Kuise Zusterkoeken. Trouwens daar bestaat ook een zoete versie van met suiker en krenten… erg lekker, zeker als je oud suikerbrood gebruikt.

Dit zijn de Friese wentelteefjes met krenten

Dit zijn de Friese wentelteefjes met krenten

Maar bij ons wordt suikerbrood nooit oud, want suikerbrood wordt bij ons ( met een Friese schoonmoeder)altijd gelijk op gegeten.

KUISE ZUSTERKOEKEN

hartige wentelteefjes 1

  • 8 sneetjes oud liefst witbrood
  • 2 eieren
  • 1/4 liter room/koffieroom ( eventueel melk)
  • snufje zout
  • snufje suiker
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 6 plakjes Friese nagelkaas
  • boter
  • peterselie ( fijngehakt)

Snij de korsten van het brood. Klop de eieren los met de room, zout en de nootmuskaat. Haal de boterhammen erdoorheen en bak ze goudbruin aan beide kanten in de boter. Maak twee stapels van vier boterhammen met drie plakjes kaas ertussen en steek er rondjes uit een ronde vorm of snijd ze in vierkantjes. Strooi er de peterselie over.

Van de korstjes maak ik meestal croutons voor bij de sla – gewoon van “wilde”groente uit je tuin en  een simpele dressing van 1 eetlepel olie, ½ eetlepel appelazijn en theelepel grove mosterd, peper en zout. De croutons er warm overheen, heerlijk.

croutons

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...