KONINGINNEPUDDING                    KOKEN met KLIEKJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

kaasschaaf

KAAS blijft niet zo vaak over:

Na het afschaven van menig plakje kaas van een stuk kaas houd ik altijd van die onmogelijke hoekjes  en brokjes over. Met heel veel moeite kan men er nog kleine plakjes af schaven. Maar het risico om uit te schieten is groot en dan een plakje vinger te krijgen. Dit brengt mij er meestal toe om een kaasmolentje te pakken. En dan heb je een bakje geraspte kaas.kaas geraspt

Nu dat blijft nooit lang staan. Heerlijk over de gekookte pasta of om een diepvriespizza wat kracht te geven. Ook onze ouderwetse tostimaker is vaak een bron voor verwerking. En natuurlijk gaat het laatste op aan een krokant korstje voor een ovenschotel. En zo hebben we bijna nooit restjes kaas.

broodsnijden

BROOD blijft altijd over:

Dat is wat anders met brood. Op een of andere manier houden we altijd 2 of 3 sneden ( en vaak korsten ) over.  Natuurlijk gooien we die als zuinige Nederlanders niet weg. Er is altijd een bakje met oudbakken brood. Daarvan wordt regelmatig paneermeel gemaakt.

Als ik naar de hoeveelheid oude recepten voor oud brood en restjes kaas kijk, blijkt dat ook vroeger bij velen zo geweest te zijn. Op een recept met verwerking van restjes kaas, kom je er zeker 10 of 20 tegen voor oud brood.

Het volgende  recept kwam ik al een tijdje geleden tegen, maar pas nu heb ik het weer eens gemaakt.

De naam alleen al : koninginnepudding roept een feestelijk gevoel op.

KONINGINNEPUDDING

  • 6 sneetjes brood ( wit of misschien krenten- of suikerbrood)
  • 1/3 liter melk
  • 3 eieren
  • De rasp van 1 citroen ( uiteraard met onbehandelde schil)
  • 35 gram riet- of basterdsuiker
  • 4 eetlepels zelfgemaakte jam ( frambozen, bramen of iets dergelijks)
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • Paar korrels zout
  • ( eventueel een zakje ) vanillesuiker

Zijn de korsten van het brood erg hard, snij ze eraf. Snij het brood in kleine blokjes.

Scheid de eieren, maar zorg er wel voor dat er geen dooier bij het wit zit. Klop dan de eidooiers los. Breng intussen de melk bijna tot de kook. Laat de melk wat afkoelen en klop dan de ei-gelen door de melk, zodat een lobbig geheel ontstaat. Voeg dan de blokjes brood, de rietsuiker en de citroenrasp erdoor ( eventueel ook nog wat citroensap!).

Vet een ovenschaaltje in met olie of margarine. Verwarm de oven voor op 160°C. Stort de massa n de ovenschaal. Strijk de bovenzijde glad af. En zet het geheel ¾ uur in de oven.

Haal de schaal dan uit de oven, zet de oven dan wat warmer ( rond de 180 °C).

Men heeft in tussen in een schone met citroen bestreken kom de eiwitten met de poedersuiker en een paar korrels zout ( en eventueel de vanillesuiker) tot stijve pieken geklopt.

geklopt-eiwit

Bestrijk de boven zijde van de mooi bruin en gaar geworden schotel met de jam en verdeel het geklopte schuim er over. Zolang in de oven dat het schuim gekleurd en knapperig is geworden ( 10 tot 15 minuten).

koninginnepudding

Leve de koningin(ne pudding)!

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...