ONMOGELIJKE EETWAREN BESTAAN NIET : ingelegde gember

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zo schreef Tante Dora over de minimale voorraad levensmiddelen die iedereen eigenlijk in huis zou kunnen hebben, als je goedkoop en toch smaakvol wil eten. Daarbij stond ook ingelegde gember. Nu weten veel mensen niet wat je daar mee kunt koken. Soms zit het zelfs in het pakket van de voedselbank. Ook als je een setje sushi gekocht hebt, vind je daarin ook vaak plakjes ingelegde gember.

schaal japanse sushi's

Zelfs mensen die regelmatig sushi ( Japanse koude rijstrolletjes met wat groente en vaak rauwe vis) weten vaak al niet wat ze met de bijgeleverde gember moeten. Naast de scherpe felgroene saus ( wasabi) die naar krachtige radijs smaakt, zit dat altijd met een visje met sojasaus bij doosjes met diverse sushi’s. De sojasaus maak de smaak van de sushi vaak zachter en sappiger en de wasabi geeft naast kleurstof zeker een kik. De schijfjes gember zijn er voor om tussendoor te eten zodat men de smaak van elke andere sushi weer kan waarderen. Dan moet je tenminste dat ook tussen de verschillende sushi’s door ook eten.  En omdat de meesten onder ons dat niet weten en dus niet doen, zal dit bij de meeste mensen dus wel bij die grote berg weggegooid eten terecht komen.

Terwijl je met die ingelegde gember  echt lekker kunt koken koken.

ingelegde gember

Wil je eens een salade met een echt oosters smaakje, maak dan volgende dressing:

OOSTERSE SALADE met zachte gemberdressing

Nodig

 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 6 plakjes ingelegde gember in kleine reepjes gesneden
 • 1 theelepel suiker of honing
 • 1 theelepel sojasaus ( ketjap)
 • Theelepel mosterd ( of halve theelepel wasabi)
 • Peper en zout

Goed mengen en het liefst twee uur koud afgedekt wegzetten. Gebruik voor de sla van alles zoals: kleine stukjes ijsbergsla, lange reepjes komkommer, kerstomaat in vieren gesneden, geblancheerde taugé, sperzieboontjes en dergelijke. Goed door elkaar mengen en dan de dressing er over verdelen. Eet er wat kroepoek bij. En strooi er eventueel wat geroosterde sesamzaad of pinda’s over. En wat dacht je van kleine snippers Spaanse peper echt heerlijk met onze gemberdressing..

oosterse salade

* Ook vruchten van hier passen hier goed bij, maar ook ananas of mango natuurlijk.

Maar ook in een simpele kerriesoep ( van kliekjes) smaakt deze gember lekker, trouwens alle stoofgerechten worden er geuriger van ( en het is nog gezond ook!)

Kerriesoep:

 • 1 ½ liter bouillon ( kan men ook maken van water een bouillonpoeder of bl0kjes)
 • Resten gekookte aardappel of rijst ( en zelfs pasta)
 • Restjes diverse groentes
 • 2 ui
 • Kerriepoeder  ( 1 eetlepel)
 • 4  – 8 plakjes gember in reepjes
 • 2 tenen knoflook
 • 1 potje of pakje kookroom, koffieroom of zure room ( of kokosroom!?)
 • Beetje margarine of olie
 • Wat bloem

Bak in een soeppan de ui fijngesneden aan in de olie of de margarine. Voeg als de ui gekleurd is de kerriepoeder toe totdat je keuken lekker ruikt. Maar blijf wel roeren.

kerriepoeder moet altijd het liefst aangebakken, maar in ieder geval goed verwarmd worden om echt smaak af te geven

Voeg dan de knoflook, fijngesneden, en de gember toe. Gelijk wat bloem toevoegen zodat alle vet wordt opgenomen. Nog steeds roerend nu de bouillon erbij. Nu aan de kook brengen en de rest van de ingrediënten erbij. Een minuut of 10 zachtjes laten koken. Van het vuur af de room erbij.kerriesoep

Met wat brood en gemengde sla: een complete maaltijd.

Over ingelegde bolletjes gember stond er eerder een artikel in de serie voedselbankrecepten

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Haantje79 schreef:

  Die kerriesoep lijkt me heerlijk. Bij de borrel eet ik vaak blokjes kaas met een plakje gember erop, volgens mij heel ouderwets maar ook heel lekker.