OORLOGS STAMPPOT en GORTE-NASSI

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

ons-dagelijksch-brood-boek-uit-oorlogstijd De Oorlogstijd heeft diep indruk in haar leven achtergelaten. Ook uit die periode staan recepten in haar kookschrift. Natuurlijk zijn al die recepten erg zuinig.  

OORLOGS ETEN

eten-tweede-wereld-oorlog

Al snel kon men in de Tweede wereld oorlog geen rijst meer kopen. In plaats daarvan ging men meer gort koken en gebruikte die in plaats van rijst.  Zo gebruikte je voor gebakken rijst voor de Nasi nu gort. En er wordt verteld dat het net zo lekker smaakte. Maar honger maakt eten zoet of blijkbaar in ieder geval net zo lekker.

gekookte-gort

gekookte gort

Naast gepelde gerst dus gort werd ook boekweitgrutten ineens weer meer gegeten.

Boekweit

Boekweit

Beide werden standaard meestal in karnemelk of water met wat zout gekookt en diende als basis voor ontbijtpap. Was er nog gekookte gort of boekweitgrutten over dan werden die natuurlijk ook gebruikt. Soep kon er mee vullend gemaakt worden en ook een dunne stamppot kon er zijn stevigheid mee krijgen. En dat was regelmatig nodig want vlees ( zelfs spek) was duur en schaars te krijgen.

Uit Friesland komt dit oorlogsrecept voor koolraapstamppot.

koolraap

KOOLRAAP STAMPPOT MET GORT

 • ¾ kilo kruimige aardappels (geschild en in stukken gesneden)
 • ¾ kilo koolraap,( geschild en in stukjes)
 • 150 gram gekookte gort
 • 100 gram nagelkaas in zeer kleine  blokjes of geraspt.
 • wat raapolie of reuzel
 • ½ ui ( fijngesneden)
 • Zout en peper

Zet de stukjes koolraap op met weinig zout en een bodem water. Voeg na 10 minuten de aardappel in stukken toe. Voeg zo nodig wat extra water ( of bouillon) toe. Kook alles nog ongeveer 15 minuten, in ieder geval tot alles gaar is. Stamp de koolraap en aardappel tot een grove puree. Maar houdt na het afgieten het kooknat apart. Voeg de gekookte gort toe en warm alles op een laag vuur op.

Bak in een aparte pan de ui bruin in wat reuzel. Maak op smaak met zout en peper. Schep de ui en de kaas door de stamppot en schep alles voorzichtig om.koolraapstamppot

Gelijk serveren. Het liefst met een stevige lik mosterd.

Meer achtergronden over eten in oorlogstijd: http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/de-oorlog-leerde-veel-vrouwen-zuinig-koken/

dora-distributie

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Marie schreef:

  Nasi kwam toch pas na de tweede wereld oorlog in Nederland?Of heb ik dat nu mis.?Ik weet dat de mannen die in Nederlands Indie waren het ‘meenamen ‘. Hier was het niet bekend. Mijn vader was daar en vertelde dat. Later kon je het ophalen in pannen als je naar de Chinees ging. Dat weet ik nog goed.

  • neef Groen schreef:

   Nee, nasi bestond hier al veel langer. De grootmoeder van Neef Groen is bijvoorbeeld al voor de eerste wereldoorlog vanuit Indonesie hier komen wonen. En toen bestond er al meerdere familie met roots uit Indonesie hier.