PITTIG BROODKRUIM (PANGRATTATO)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Pangrattato (‘gemalen brood’ in het Italiaans) wordt ook wel de ‘armeluis parmezaan’ genoemd. Je strooit het bijvoorbeeld over pastagerechten of over soep, waar je normaal misschien Parmezaanse kaas zou gebruiken. Maar het kost veel minder dan gemalen kaas. Het is gemakkelijk vooruit te maken, en smaakt ook lekker over pasta mét Parmakaas.

Vooral belangrijk: het hoofdingrediënt is ‘oud’ brood. Weer een methode om geen brood weg te hoeven gooien!oud brood 1

Voor een portie voor vier bordjes spaghetti heb je nodig:

  • 75 gram oud brood, bijvoorbeeld een stompje stokbrood
  • drie knoflooktenen
  • twee eetlepels olijfolie
  • Italiaanse kruiden zoals oregano, basilicum en tijm, ongeveer een theelepeltje in totaal
  • zout en peper

Gebruik oud brood, of ‘droog’ het brood door het even in een broodrooster te steken. Maal of verkruimel het. Daarvoor kun je een blender gebruiken, of een mixstaaf. Je kunt uitgedroogd brood ook fijnstampen met een deegroller in een stevige plastic zak. Het broodkruim mag best wat korrelig blijven, het hoeft geen poeder te zijn zoals het traditionele Hollandse paneermeel.

Schil de knoflooktenen en snij ze doormidden. Maak in een koekenpan een flinke scheut olijfolie niet al te heet en doe daar de gehalveerde knoflooktenen in. Zet het vuur niet te hoog, want anders verbrandt de knoflook. Zachtjes bakken en voortdurend omscheppen, tot de knoflook licht goudbruin is.Dora broodkruim 1 klein

Nu schep je de knoflooktenen uit de olie en gooit ze weg. Als het goed is heeft de olijfolie de smaak van de knoflook aangenomen. Dat is genoeg. Strooi het broodkruim in de olie en roer het goed door. Zet alles op een laag vuurtje en bak het brood bruin in een minuutje of drie. Geduld en goed roeren, dan verbrandt het niet.

Het broodkruim mag niet zwemmen in de olie. De olie moet in het brood trekken. Als het goed is, wordt alle olie opgenomen, inclusief de knoflooksmaak.

Voeg op het laatste moment de kruiden, het zout en de peper toe. Nogmaals goed doorroeren en de kruiderij even kort laten meebakken. Schep het broodkruim op een keukenpapiertje en laat het vet uitlekken. Doe de pangrattato in een schaaltje, en serveer het bij de pasta. Je zult merken dat dat slome oude brood ineens heel erg jammie geworden is, en heel veel smaak afgeeft aan je pastagerecht of soep. En het is lekker knapperig! Je mag het best combineren met gemalen kaas, hoor. Maar het hoeft niet.Dora broodkruim 2 klein

Een bordje tomaten salade, dus tomaten in plakjes met wat zout en peper en een druppeltje olijfolie maakt de maaltijd compleet af.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...