STRONKENSOEP
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Al eerder werd je op Zuinig met tante Dora lekker gemaakt met een roerbakschotel met paksoi. Bij veel koolsoorten zoals paksoi, Chinese kool, bloemkool en groene kool blijft, na het snijden, een stronk over. Net iets te hard en te dik om te gebruiken in een roerbakschotel, of om te stoven. Maar het is wel voedsel, en je kunt er nog prima een heerlijke soep van maken. Stronkensoep, dus.
Voor vier kommen stronkensoep hebben we in dit recept gebruik gemaakt van:
- een paksoi-stronk van ongeveer 300 gram
- twee sjalotjes of een kleine ui
- een middenmaat aardappel
- een teentje knoflook
- twee eetlepels bevroren doperwtjes
- een blikje soepballetjes van ongeveer 150 gram uitlekgewicht
- melk
- een kipbouillonblokje voor een halve liter water, of een halve liter zelfgemaakte bouillon
- peper, nootmuskaat
- een eetlepel mosterd
- eventueel fijngehakte groene kruiden als garnering
Bovendien heb je een roerstaaf of een blender nodig.
Snij de paksoi-stronk in blokjes. Meestal heeft paksoi een enigszins groene kern. Houd die apart als garnering. De stronk zelf is wit, en dat gaan we ook maken: een witte soep. Snij de ui fijn en hak de knoflook. Schil de aardappel en snij ‘m in blokjes. Doe alle ingrediënten in een grote pan en giet er de bouillon bij, of een halve liter kokend water met een bouillonblokje. Zet de pan op een matig vuurtje.
Voeg een scheut melk toe. Zo wordt de soep nog mooier wit, en bovendien voeg je zo extra voeding toe. Als de bouillon kookt, zet je het vuur lager en laat alles zachtjes koken. Als het goed is, zijn de groenten en de aardappelen na ongeveer twintig minuten gaar. Zet de roerstaaf in de soep of doe hem in een blender, en maak hem fijn. Het hoeft niet perse superglad te zijn: een paar vlokjes paksoi hier en daar geeft de soep in ieder geval een ‘bite’.
Zet de soep terug op een laag vuurtje en voeg nu de peper en de nootmuskaat toe. Als de stronkensoep langzaam aan de kook komt, zul je merken dat de aardappel de vloeistof een beetje bindt. Net genoeg. Als de soep kookt, voeg je de fijngesneden groene kern en de bevroren doperwtjes toe. Laat deze groenten in ongeveer tien minuten gaar worden en ontdooien.
Doe ten slotte de eetlepel mosterd en de afgespoelde en uitgelekte soepballetjes erbij. Goed roeren, zodat de mosterd zich door de soep verdeelt.
De soep is klaar! Opdienen, eventueel bestrooid met fijngehakte verse kruiden zoals peterselie, bieslook of daslook (als je dat in je kruidentuintje hebt staan). Serveren met (geroosterde) bruine boterhammen.
Zo’n hergebruikte groentestronk kost niets, als je bedenkt dat je hem misschien toch maar zou weggooien. En een sjalotje, een aardappel en een bouillonblokje zullen je de kop ook niet kosten. Een blikje soepballetjes kost 60 eurocent. Al met al een soepje voor vier, voor niet veel meer dan een euro, zelfs als je alles zelf hebt gekocht.
LEES MEER: Nog veel meer recepten voor de spaarzame lekkerbek:
http://www.dora-besparen.nl/category/dora-recept-van-de-dag/
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl