VAN WEINIG VLEES BURGER  TOT  VEGABURGER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

piggy_bank

Er zijn altijd periodes geweest waarin mensen zuinig aan moesten doen. Ook vlak na de tweede wereldoorlog was het niet altijd een vetpot.
Tante Dora vindt het altijd leuk om kookboeken uit andere tijden te bekijken en te lezen wat voor oplossingen men toen daarvoor heeft  bedacht.
Duidelijk is dat mensen altijd al creatief zijn geweest. En altijd weer goed oplossingen voor de problemen waar ze voor stonden vonden. Vaak kregen die oplossingen een mooie naam, zodat het niet erg was om een gerecht van restjes te eten. Als je  Jachtschotel of Filosoof op tafel hebt staan, moet het wel lekker smaken ( wat het overigens ook nog is ook).
Vlees eten heeft blijkbaar ook iets met status en aanzien te maken. Dus door alle tijden heen zette men vleesgerechten op tafel die vaak wel vlees bevatten, maar vaak voor een heel klein percentage.

Daarom nu een recept voor “burgers”uit de jaren zestig van de vorige eeuw. In het kookschrift waarin Tante Dora dit vond hadden deze burgers trouwens geen chique naam, maar werden gewoon worstekoekjes genoemd ( en natuurlijk wel -koekjes , maar nog geen -burgers ,want hamburgers kenden we toen nog niet)  :

burgers in de panWORSTEKOEKJES

Nodig:

  • 150 gram fijne havermout of brinta
  • 10 eetlepels melk
  • Zout
  • Peper
  • 200 gram saucijsvlees of ander vlees(-waar)
  • 2 eieren
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • Kruiden uit de tuin: peterselie, bieslook, selderij, marjolein ( zeer fijn gehakt)
  • Wat bloem
  • Paneermeel
  • Eventueel nog een ei losgeklopt
  • Reuzel of olie

Week de havermout in de melk, voeg peper en zout toe. Voeg de zeer fijn gesneden vlees toe ( dat kan het vlees uit verse  worst zijn, maar ook elke ander vlees (-waar) dat beschikbaar is, ook met ontbijtspek smaken deze koekjes).

Meng goed. Dan de losgeslagen eieren, de ui en de kruiden. Is het mengsel te nat voeg er dan wat bloem en/of paneermeel bij. Geweekt oud brood kan je er ook door mengen. Maak hier een soort platte burgers van en wentel die door de bloem. Haal deze dan door het ei. En wentel alles nogmaals aan alle kanten door de paneermeel.

Bak de worstekoekjes in de reuzel of olie op een rustig vuur egaal bruin aan alle kanten.

Het is maar een kleine stap om op basis van bovenstaand recept een vegetarische variant te maken.

VEGABURGERvegaburger

Men weekt 100 gram oud brood ( liefst bruin) in een kopje melk.

Maal minmaal 100 gram noten fijn ( dat mag van alles zijn: hazelnoten, amandelen, cashewnoten, ja zelfs pinda’s). En de rest van het recept blijft hetzelfde, maar natuurlijk bak je deze vegetarische burgers niet in reuzel.

Dus nodig:

  •  150 gram fijne havermout of brinta of zelfs musli
  • 10 eetlepels melk
  • Zout
  • Peper
  • 100 gram oud brood, geweekt ik in wat melk
  • Minimaal 100 gram noten, fijn gemalen
  • 2 eieren
  • 1 ui zeer fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Kruiden uit de tuin: peterselie, bieslook, selderij, marjolein ( zeer fijn gehakt)
  • Wat bloem
  • Paneermeel
  • Olie

Week de havermout, brinta of musli in wat melk. Week intussen ook het brood. Snij of hak ui, knoflook en eventueel ook wat andere groentes als tomaat, prei, paprika, wortel zeer fijn.

Meng alles door elkaar, roer de eieren en kruiden erdoor. Is het nu te nat voeg bloem en paneermeel toe, zodat het geheel een gehaktachtige substantie wordt. Vorm er burgers van. Je kunt ze ook met een ring uit een plak mengsel van 2 centimeter dik steken. Zet de burgers koel en afgedekt zeker twee uur weg voor je ze gaat bakken. Bak ze op een laag vuur mooi bruin in wat olie.

vegetarische burger met sla

 LEKKERE GOEDKOPE GERECHTEN OP DORA BESPAREN

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *