WARME BROODPUDDING – “gooi nooit oud brood weg” –

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

oud brood 1

Onze grootouders, maar ook die van Tante Dora wisten nog veel recepten om met restjes en overgebleven etenswaren iets lekkers te maken. Want eten werd niet weggegooid. Tegenwoordig kijken we zelfs niet naar de conditie van wat we hebben, maar als de houdbaarheidsdatum voorbij gegaan is, gooien we vaak eten weg dat prima te verwerken is. Natuurlijk hadden onze grootouders weinig kant-en-klaar etenswaren, maar iets van hun vernuft en ervaring kunnen we zeker gebruiken. Oud brood was iets dat nooit weggegooid werd. Of het moest beschimmeld zijn en dan kon het nog als varkensvoer gebruikt worden. Er bestaan dan ook heel veel gerechten waarin oud brood wordt gebruikt. Als je eens een kookboek van net na de tweede wereld oorlog tegenkomt, moet je maar eens kijken.

En daarom nu een gerecht met oud brood. Nog lekker en verantwoord ook nog. Eet de broodpudding lekker warm eens met koude vanillevla of een bolletje ijskoud ijs.

WARME BROODPUDDING

2014-04-02 15.34.16

Voor deze broodpudding had men vroeger een sluitbare bakvorm, op rommelmarkten worden ze soms aangeboden. Maar een hoge tulbandvorm van metaal of keramiek werkt ook goed, of zelfs een gewone rechte cakevorm.

Nodig:

  • ¼ kilo oud brood met of zonder korsten
  • ½ liter melk
  • wat rasp van een citroen of sinaasappel ( niet behandeld )
  • 50 gram rozijnen ( geweekt in oude thee – zeker 2 uur)

rozijnen

  • 4 eieren
  • wat zout
  • 50 gram (riet-)suiker
  • 50 gram margarine of boter
  • boter, margarine of olie om de bakvorm in te smeren

Snij het brood fijn. Breng de melk met de helft van de suiker en weinig zout aan de kook. Voeg er de brood bij en laat alles op een klein vuur sudderen. Roer het brood los en samen met de melk tot een massa. Stort de massa in een deegkom, voeg er de afgegoten rozijnen bij.

eischeiden

Splits de eieren. Voeg de eidooiers al roerend bij de wat afgekoelde broodmassa met rozijnen. Voeg er ook de margarine in kleine blokjes en citrusrasp bij. Klop de eiwitten met de overige suiker en weer heel weinig zout stijf. Maak de kom daarvoor met een stukje citroen vetvrij, net als de mixer-gardes om het eiwit stijf te kloppen ( met zelfs minuscule resten vet krijgt men eiwitten nooit stijf geslagen en de citroensap geeft een lekkere smaak aan de  eiwitten).  Spatel de eiwitten door de deeg massa.

Neem de bakvorm, die men goed met boter of olie insmeert. Stort het beslag in de vorm. Plaats die in een ruimere pan met kokend water, maar zorg ervoor dat het water niet te hoog staat en al kokend in de vorm kan komen. Dek de vorm af met zijn deksel of een stukje aluminiumfolie.  Laat de pan met water zachtjes koken en vul het water van tijd tot tijd aan. Na ruim 1 tot 1 ½ uur zal de broodpudding gaar zijn.  Het mooiste is om hem na 10 minuten te hebben laten staan in zijn geheel te storten en zo op te dienen. Snij voor ieder een royale plak af en eet die met zoals we al eerder vertelden vanillevla of lekkere ( zelfgemaakte) jam.2014-04-04 17.55.55

  • De totale kosten voor deze broodpudding zijn ongeveer 1.90 voor ruim 10 porties broodpudding.

Ook hartige wentelteefjes: http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/hartige-wentelteefjes/hartige wentelteefjes

Zoek maar eens met de zoekmachine van Tante Dora en je zult verbaasd zijn hoeveel artikelen over oud-brood gaan.

Oud brood

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...