KOKEN MET DE MAGNETRON
Deze week brachten we een recept, waarin bij de bereiding gebruik werd gemaakt van de magnetron. We kregen toen (terecht) een vraag naar het wattage van de magnetron die wij gebruiken. De oude en simpele oven die door Tante Dora wordt gebruikt, heeft een vermogen van 700 watt. Maar er zijn ook ovens van 600 of 1000 watt. Dat maakt uiteraard in de bereidingstijd een verschil.
Dat verschil is ook niet zo groot, dat het eten meteen verpietert of verbrandt, als je het recept in een magnetron met een hoger wattage bereidt. Er zijn ook andere dingen die meespelen. De inhoud van een volle schaal doet er langer over om gaar te worden, dan een klein beetje in een kleine schaal. Het is vaak een kwestie van uitproberen. Het voordeel van een magnetron: als het nog niet gaar of klaar is, laat je de oven nog een minuutje extra draaien. Of een half minuutje, voor alle veiligheid. Stel de oven dus liever in op een iets kortere bereidingstijd. Je kunt er beter wat kooktijd aan toevoegen, want achteraf er iets af halen gaat niet.
Bereidingstijd
Om je een beetje te helpen, verwijzen we je naar een website, waarop je de gevraagde bereidingstijd en het beschikbare wattage kunt invoeren, waarna de rekenmachine van de website aangeeft hoe lang de magnetron moet draaien: https://www.microwavewatt.com/nederlands/
Onze zeer voedingsbewuste Neef Groen gruwt van magnetrons, maar anderen vinden zo’n oven met microgolven best handig. De microwave is niet alleen geschikt voor het opwarmen van kant en klare maaltijden, of voor het doorwarmen van chocomel. Je kunt er ook echt in koken. Groenten als broccoli en bloemkool worden goed gaar in de magnetron, maar ze blijven ook stevig en al dente. Bovendien behouden ze beter hun kleur, dan wanneer ze gekookt worden in water.
Kookboekje
Als je een nieuwe magnetron koopt, dan zit er vaak een kookboekje bij, waarin kooktijden en andere tips staan. Ook op internet staan tips en gaartijden. En zelfs een mislukt gerecht heeft zijn nut. Zoals alle echte- en hobbykoks weten, leer je het meeste van je fouten. Ook in de magnetron.
LEES MEER: Met alle griep en verkoudheid in ons land, is een warm bekertje melk met honing een aangename keelverzachter. Zoiets kun je prima maken in de magnetron:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/dora-tip-van-de-dag/melk-met-honing/