KOKEN VOOR TWEE DAGEN KAN SPAARZAAM ZIJN

Het is een standaardtip, die veel bespaarders kennen, maar die desondanks niet vaak genoeg herhaald kan worden: kook af en toe eens voor twee dagen. Waarom zou je een pastasaus koken voor één dag, als je het voordeliger voor twee dagen kunt doen? Bovendien is een grote pan bolognesesaus gemakkelijker te bereiden dan een klein pannetje. Er zijn drie belangrijke voordelen bij het voor twee of meer dagen koken:

dora-zelf-koken

  • Het allerbelangrijkste: je hebt minder gas of elektriciteit nodig als je veel eten in één keer klaarmaakt. Dat spaart geld.
  • Je kunt ingrediënten vaak goedkoper inslaan, bijvoorbeeld door van volume-aanbiedingen gebruik te maken.
  • Sommige gerechten worden lekkerder, nadat ze een dagje in de koelkast hebben gestaan.

Er zijn ook nadelen:

  • Door het koken, bewaren en weer opwarmen gaan vitaminen verloren. Dat vitamineverlies kun je opvangen door er de volgende dag ruimschoots sla bij te geven, of door er verse groente bij te bereiden.
  • Niet iedereen vindt twee dagen achtereen hetzelfde eten lekker. Dit kun je onder andere voorkomen door het gerecht in te vriezen, voor een aantal dagen later.

koken 2 klein

Ga slim om met koken voor meer dagen. Het heeft voordelen, zeer zeker ook financiële. Maar als je alleen maar opgewarmde kliekjes eet, dan doe je jouw gezondheid waarschijnlijk tekort. Denk aan de 250 gram groenten, die je per dag nodig hebt. Voeg aan de tweedagensoep wat extra verse groente toe, bak een onsje taugé bij de nasi van gisteren, en maak een extra grote portie sla of rauwkost bij de lasagne van de vorige dag.

LEES MEER:   Op onze website staan overigens veel recepten met restjes, zoals deze:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/restjes-vlees-maak-omelet-van-een-schaapherder/

 

Dit vind je misschien ook leuk...