KOOK ELKE DAG EEN GOED MAAL, OOK ALS JE ‘MAAR’ ALLEEN BENT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

‘Het menu van tante Dora’ is hopelijk een steeds terugkerend item uit het kookschrift van Tante Dora. Een compleet driegangenmenu, aan de hand van smakelijke en voordelige recepten, dat je zelf kunt maken. Dat laatste is belangrijk, want veel mensen hebben tegenwoordig geen zin meer om zelf een maaltijd te bereiden. Vooral in eenpersoonshuishoudens ontbreekt vaak de lust om voor jezelf iets lekkers te maken. Een blikje soep en een boterham lijken dan genoeg. Of een snelle pizza, of sla uit een zakje.

Dat is jammer, want ook als je alleen bent, heeft het bereiden van een goede maaltijd grote voordelen. Jezelf elke dag een duwtje geven om naar de keuken wandelen, om daar iets smakelijks voor jezelf te koken: het is een goede zaak. Waarom? Hier een aantal redenen:

  • Een zelf bereid maal is gezonder dan kant en klaar. Je doet er dus je gezondheid een plezier mee.
  • Zelf bereid is doorgaans goedkoper dan kant en klaar of een magnetronmaaltijd. Je doet daar je portemonnee een groot plezier mee.
  • Juist als je je maaltijden verslonst, ‘omdat je maar alleen bent’, ga je je alleen en eenzaam voelen. Als je alleen bent, is er maar één die jou kan verwennen, en dat ben je zelf. Er is niks mis mee om verwend te worden, al is het door je eigen kookkunsten. Het is goed voor je eigenwaarde.
  • Het koken van het avondmaal kan een prachtige afsluiting zijn van een drukke werkdag. Je gooit de last van de plichten van je af, en gaat lekker creatief aan de slag met verse ingrediënten en lekkere smaakjes. Desnoods schenk je jezelf een eerste, welverdiend glaasje wijn in? Maak van koken een feest en een hoogtepunt van je dag. Hoogtepunten zijn momenten van de dag waarnaar je toeleeft. Daarna gaat alles vanzelf, zelfs koken voor je eigen ikkie.

Dora perziken 1

Voor jezelf een goed en lekker maal koken kan heel leuk en bevredigend zijn. Maar dan moet je niet al van tevoren gaan zitten kniezen dat je er niet zoveel zin in hebt. Tante Dora zei altijd: als je geen zin hebt, dan MAAK je maar zin. Zo is het. Alle begin is moeilijk, maar daarna gaat het als vanzelf. Denk ook eens aan de enorme besparingen die je in de loop van een jaar kunt inboeken, omdat je veel minder duur kant en klaar spul maakt. En omdat je gezondheid veel beter wordt en je dus minder naar de dokter hoeft. Win win.

neef m.

En eh: dat geldt ook voor jullie, heren!

LEES MEER:   We schreven het al eerder: geen zin in koken? Maak zin!:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/geen-zin-in-koken-maak-zin/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...