KOOP EN PLANT NU KRUIDEN UIT DE SUPERMARKT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals volgend advies om kruidenplantjes momenteel te planten. Want elk voorjaar hebben supermarkten weer een aanbieding waarin zij goedkoop kruidenplantjes aanbieden.

In de meeste supermarkten en in sommige natuurwinkels kun je nu heel gemakkelijk en vaak heel goedkoop verse kruiden in een pot kopen. Kruiden in pot worden vrijwel het hele jaar aangeboden, maar momenteel is de keuze extra groot. Bovendien is het nu het seizoen en de gelegenheid om ze buiten in jouw kruidentuintje, of in jouw kruidenpotten en -bakken te poten.

Dora kruidentuintje klein

Het achterliggende idee van kruiden in een pot is, dat ze in een kluit aarde langer vers blijven. Langer dan reeds ‘geoogste’ kruiden. Je zet de pot op de vensterbank en knipt er naar behoefte blaadjes af. Als alles is weggesneden, gooi je pot en kluit alsnog weg. Eigenlijk is dat jammer. Want als je de kruiden direct uit de winkel in je tuin of in een pot of bak zet, dan groeien ze gegarandeerd het hele seizoen vlijtig door.

Pluk voorzichtig

Zo kun je veel langer kruiden plukken. Als je er in ieder geval niet zoveel van weghaalt dat de plant alsnog doodgaat. Pluk voorzichtig, desnoods van meer van dezelfde planten, en gun ze rust om te herstellen. Zo heb je er lang plezier van. Soms zelfs jaren, want meerjarige planten zoals tijm en munt blijven je heel lang trouw. Geef ze wel een beetje mest, als je ze in potten hebt staan. Regelmatig een scheutje Pokon in het gietwater doet wonderen.

potje kruiden

Kruiden in een pot uit de supermarkt zijn bovendien ideaal, omdat ze doorgaans biologisch zijn, waardoor de plant ook sterker is en langer meegaat. Als je ze goed verzorgt en geen gif spuit, dan BLIJVEN jouw kruiden uiteraard biologisch. Sommige kruiden zijn minder gangbaar in de supermarkt, zoals laurier. Die vind je dan in het tuincentrum, al liggen de prijzen daar soms iets hoger. Let ook op de plantjesmarkten van de bouwmarkten. Daar worden ook vaak kruiden verkocht. Koop nu, en eet voordelig en biologisch de rest van 2016 volop tuinkruiden.

LEES MEER:   Onder bepaalde omstandigheden kun je ook meer keren van sla in een pot eten:

http://www.dora-besparen.nl/naar-buiten/zet-de-sla-met-kluit-in-de-tuin-en-geniet-er-nog-een-keer-van/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...