KROMME GROENTEN KRIJGEN STEEDS VAKER EEN TWEEDE LEVEN
TANTE DORA
Eén van de neven kreeg laatst een kerstpakket. Er zat een zak soep in van de firma Kromkommer. Kromkommer maakt soepen, en binnenkort ook andere producten van groenten die aanvankelijk waren afgekeurd: kromme komkommers, rare tomaten, zielige courgettes, vreemd gegroeide wortels en scheve bieten. Allemaal groenten die gewoonlijk niet in de winkel belanden, terwijl ze net zo goed smaken als hun mooier gegroeide groentecollega’s. Help de kneusjes naar jouw bord, zullen we maar zeggen.
Ook andere firma’s springen in op scheef gegroeide, afgekeurde groenten en fruit. Bij Albert Heijn kun je je abonneren op een wekelijks pakket Buitenbeentjes: een doos vol misvormde groenten en vruchten met schoonheidsfoutjes. Zo kun je ook zelf koken met zielige producten. Leg een culinair weeskind op je bord en voel je goed.
Sympathiek
Natuurlijk is het een sympathiek initiatief om afgekeurde groenten en fruit te adopteren. Dat wil niet zeggen dat alle groenten die een beetje krom of pukkelig zijn gewoonlijk op de composthoop belanden. Soms worden de wat minder mooie paprika’s bij de Aldi in een stoplichtzak gedaan. Dan is de groene paprika bijvoorbeeld niet helemaal groen, maar licht oranje gevlamd. Dat proef je natuurlijk niet, maar ze zijn wel goedkoper dan de strak groene of strak rode exemplaren.
Veel groente en fruit dat niet helemaal volgens de standaardnorm is gegroeid, wordt bovendien al heel lang door grote voedingsconcerns tot sappen en soepen verwerkt. Dan zie je ook niets van de plekjes en de rare uitstulpingen. Er wordt bij de kwekers en de handelaren dus niet echt veel groente en fruit verspild. De grootste groente- en fruitverspilling vindt nog steeds plaats in de huishoudens van de consumenten. Zij kopen vaak veel teveel producten, die ze niet opeten en vervolgens weggooien.
Daarbij gaat het om enorme hoeveelheden. Daar helpt geen sympathieke zak wortelsoep van kromme wortels tegen. Maar soep van groenteweeskinderen is wel heel goed om ons bewust te maken van de overdreven eisen die we aan het uiterlijk van onze groente en fruit stellen. Die bewustwording is een plus, zeker als we daardoor behoedzamer met voedsel leren omgaan.
LEES MEER: Dankzij deze hulpprogramma’s voor kromme groenten eet je bovendien meer seizoengroenten:
http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/seizoengroente-eten/
Misschien toch goed om dit weer eens te lezen: