LEKKERE BIJLAGE BIJ PATÉ

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ook handige tips van Tante Dora maken de goedkope maaltijd veel leuker. Daarbij is het leuk en zinvol om in te spelen wat er juist in de aanbieding is.

Soms zijn ze wel eens in de aanbieding: lekkere plakken paté voor een schappelijke prijs. Je kunt paté natuurlijk op een toastje smeren voor bij een drankje, of op je brood. Met deze simpele maar smakelijke bijlage maak je er een uitgebreid lunchgerecht van, of zelfs een licht avondmaal.

Hoe je dit gerecht moet noemen? Een relish, of een compote? Een saus? Onbelangrijk. Belangrijk is, dat het erg goed bij paté past. Voor een hoeveelheid die genoeg is voor één plak paté van 150 gram:

  • (rode) uien, samen ongeveer 200 gram

rode ui 2

  • een eetlepel gewassen rozijnen
  • zout, peper en een snuf tijm
  • een theelepeltje bouillon- of juspoeder of beter een restje jus of saus
  • een scheut rode wijn
  • een halve eetlepel balsamicoazijn
  • een eetlepel boter of margarine
  • indien nodig: een halve theelepel suiker

Je kunt deze uiensaus het beste koken in een niet te grote pan met een antiaanbaklaag.

Dit recept kost wat tijd om het te maken. Geen haast! Begin met het in reepjes snijden van de uien. Het meeste werk is daarmee al eigenlijk gedaan! Doe alle ingrediënten samen in een pan, bij voorkeur met een antiaanbaklaag. Wacht even met de suiker, want die is misschien niet nodig, omdat ook de rozijnen zoet zijn. Wacht desnoods ook even met het zout, om dezelfde reden. Je gebruikt immers ook jus- of bouillonpoeder, dat is al zout.

Zet de pan op een heel laag vuurtje. En ga intussen wat anders doen, zou ik zeggen, want het gerecht kookt zichzelf. Kijk er af en toe naar, en roer alles even om. Als de uien dreigen droog te koken, doe je er een scheutje water bij. Je zult zien dat de uien erg zacht worden, de rozijnen dik opwellen, en zich een stroperig sausje vormt. Laat alles gerust anderhalf uur op het vuur staan, en geniet intussen van de heerlijke geur die uit het pannetje opstijgt.

Proef alles nog een keer aan het einde. Als je het zoeter wilt, doe je er een piepklein beetje suiker bij. Als het niet pittig genoeg is, een minimaal snuifje zout. Laat de uiensaus afkoelen tot kamertemperatuur. Doe de uien over in een leuk schaaltje. Leg de plak paté op een mooi bordje en snij er stukjes (stok)brood bij.

Dora uiensaus paté klein

Smeer met een mes wat paté op het brood, en lepel er een hoopje van de uiensaus op. Heerlijk vingervoedsel, dat duurder smaakt dan het daadwerkelijk gekost heeft. Met wat sla erbij heb je een lichte maaltijd. Deze combinatie van brood, paté en uien is ook prima als lunch of voorgerecht.

LEES MEER:  Uien, de wondergroente van de spaarzame mens! Juist in de winter, bijvoorbeeld met spek en piepertjes:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/spek-ui-en-aardappelen/spek ui en aardappel

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...