APPEL- & PEREN MOES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

appel en peer 

Appelmoes of appelspijs is een kenmerkend Nederlands bijgerecht of dessert op basis van appels. Appelmoes wordt vaak in potjes of blikken te koop aangeboden, maar kan ook zelf bereid worden.

We hebben het meestal over appelcompote, wanneer de appels niet tot moes zijn gemaakt, maar nog stukjes appel zijn.

Appelmoes wordt bereid door appelen met weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Appelmoes kan vervolgens zeer fijn worden gemaakt, door een zeef, maar veel mensen prefereren een wat grovere, fijn geroerde appelmoes. Veel kleine kinderen geven de voorkeur aan een zeer fijne (en erg zoete) appelmoes.

Traditioneel worden voor appelmoes hardzure goudrenetten  gebruikt, maar andere appelsoorten zijn ook bruikbaar. Goudreinetten zijn echter goedkoper, en veel mensen vinden ze niet zo smakelijk om ze als handappel te eten.

Toevoegingen om de smaak van appelmoes te veranderen zijn meestal kaneel en/of citroen ( sap en/of rasp). Het citroensap dient er ook voor om de geschilde appels minder snel bruin te laten worden. Soms wordt de suiker vervangen door honing of soms ook door zoetstof om suikervrije appelmoes te maken. Er zijn ook mengsels van appelmoes met andere vruchtenmoes te koop, zoals appel/peren moes. Maar ook rode bessen en rabarber met appels geven een lekkere moes.

 APPELMOES

  • 1 kilo gram zure of zacht-zure appels
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • heel weinig zout

Schil ( zo gewenst, maar zeker als ze bespoten zijn) de appels. Snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Zet ze op met een bodempje water, heel weinig zout, de suiker en de vanille. Kook ze op een zacht vuurtje in ongeveer 20 minuten tot de moes. Vervolgens naar eigen wens eventueel zeven of pureren. Met een staafmixer gaat dat ook. Men kan dan ook nog kaneel naar smaak toevoegen.

PERENMOES

  • 1 kilo peren
  • 50 tot 100 cc water

Peren zijn nog simpeler te verwerken. Rijpe peren zijn ook zoeter dan appels.

Peren moet je altijd schillen en in kleine stukjes snijden. Kook ze met een bodempje water in maximaal 20 minuten tot moes. Wel van tijd tot tijd roeren, anders brandt het aan. Eventueel met een staafmixer klein hakken. In schone potjes doen en laten afkoelen.

voedselbankrecepten header

Al in de beginjaren van Dora Besparen is dit recept al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

 

You may also like...