BRANDNETEL gratis groente overal en ook nog geschikt om er thee mee te zetten
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Natuurlijk gebruikt Tante Dora alle “wilde”planten uit de natuur, die zij kent. Brandnetel is daar zeker een van. Maar bij dit warme weer wacht ze dat er even een stevige bui is gevallen. Dan lopen de brandnetelplanten snel weer uit en juist die jonge uitlopers wil Tante Dora verzamelen.
BRANDNETEL is een zeer algemeen en overvloedig groeiende plant. Groeit vooral op grond die rijk is aan stikstof. Iedereen kent de plant wel.
De plant bloeit vanaf juni. Na de bloei kan je brandnetels beter niet plukken omdat er een chemische verandering in de planten zeker in een zomer met veel zon plaatsvindt. Ze worden dan taai en bitter.
Dit kan je verhinderen door al vanaf het voorjaar systematisch van een veldje brandnetel de koppen eraf te knippen. Er groeien dan steeds nieuwe toppen aan, die dan nog niet tot bloeien komen en dus ook niet in smaak veranderen. Althans niet in zo grote mate. Er zijn trouwens ook mensen die juist die bittere soort erg lekker vinden. Probeer het later in het jaar eens uit. Zelf klip ik meestal de jonge scheuten tot 10 cm lang af. Er zijn mensen die brandnetels met hun blote handen plukken, maar de meeste doen het met handschoenen aan en knippen met de schaar zo de toppen af, dat ze netjes in het mandje of kistje vallen.
Brandnetel kan je in vele gemengde groentegerechten eten, bijvoorbeeld samen met spinazie. Maar brandnetelsoep is wel een van de gemakkelijkste methode om deze “gratis”plant te gebruiken.
Brandnetelsoep
- Olijfolie
- 1 grote bos brandneteltoppen
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 2 aardappels (geschild en in zeer kleine blokjes gesneden)
- 1 kop koffie- of slagroom
- zout en peper uit de molen
Bereiding:
Fruit de ui, de knoflook en de aardappelblokjes 4 minuten in de olie. Was de fijngeknipte brandnetels grondig ( met keukenhandschoenen aan) . Stoof de brandnetels even met het mengsel mee. Voeg er 1 ½ liter water bij. 15 minuten laten zachtjes laten doorkoken. Blender er en met zout en peper op smaak maken. Giet de room in de soep als deze van de kook af is.
Lekker met gebakken croutons.
Recept voor croutons, kijk op: http://www.dora-besparen.nl/recept-van-de-dag/hartige-wentelteefjes/
Doe er dus je voordeel mee, want zo kost een mooi bord vullende soep heel weinig.
BRANDNETELTHEE
Houd je van een kruidige thee, maak dan brandnetelthee. De geoogste jonge bladeren knippen en snel drogen bij 60⁰C in de oven, zo blijven de bladeren wel groen . Bewaren in een glazen pot. Als je voldoende in het voorjaar oogst, kan je dit vaker in het jaar drinken.
En net als bij eten, wissel ook in kruid af als je van kruiden thee houdt. Want nu zijn er voldoende andere bladeren om thee van de maken: aardbeiblad, blad van aalbessen en zwarte bessen, frambozenblad, vlierbloesem, munt, citroenmelisse en nog veel meer.
Periode: Vanaf maart, alleen jonge scheuten niet langer dan 5 tot 10 centimeter. Oogst brandnetels met een schaar en keuken-handschoenen. Pluk alleen planten die niet bloeien en voor juni, want daarna worden ze taai en bitter. Dus: Altijd sappige uitlopers , vaak in maart, april en begin mei. Als je planten al eerder hebt afgeknipt, kan je de nieuwe uitlopers langer oogsten. Dus hoe meer je oogst, hoe langer je kunt oogsten.
VERDER te gebruiken in: * Brandnetelsoep. * Gestoofde brandnetels. * Brandnetelbier. *
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Lang leve de brandnetel in de keuken. Toch een kanttekening: vlinders zijn ook dol op brandnetels om hun eitjes op te leggen. En de vlinderstand in Nederland is de laatste jaren hard teruggelopen. Let dus goed op als je brandnetels plukt, neem alleen wat je zelf nodig hebt en laat sowieso die met eitjes/rupsjes staan voor de vlinders.