EEN ZUINIGE EN ECOLOGISCHE BARBECUE

Binnenkort wippen we weer een keer over de twintig graden heen. Zodra het kwik stijgt, stijgt ook de neiging om buiten te gaan eten, vooral om te barbecueën. Hartstikke leuk, maar af en toe ook behoorlijk prijzig, al dat vlees. Bovendien is een barbecue niet bepaald goed voor je ecologische voetafdruk op deze aarde. Nu zul je zeggen: je mag ook niks, tegenwoordig. Zeker met al die beperkingen vanweg de de Corona. Toch mogen sommige dingen nog wel. We zouden tante Dora niet zijn, als we je niet zouden wijzen op manieren om het buiten-eten veilig, spaarzamer én ecologisch verantwoorder te doen. Hier wat tips:

• Gebruik geen wegwerp-barbecue, dan hoef je minder afval weg te gooien. Bovendien zijn losse kooltjes goedkoper.

• Het hoeft niet altijd vlees te zijn. Groenten zoals broccoli, maïskolven en paprika doen het prima op de barbie, en zijn veel goedkoper dan vlees.

• Als het toch vlees moet zijn, marineer het dan zelf, en koop geen voorgemarineerde spullen. Zelf gemarineerd vlees is veel lekkerder, en merkbaar voordeliger.

• Serveer geen kilobak huzarensalade en tien stokbroden bij de barbecue. Terwijl je gezin wacht tot het eten op de barbecue gaar is, begint iedereen ongemerkt al die vullende extraatjes te eten, tegen de lekkere trek. Op het moment dat het eten op de kooltjes gaar is, lust je het niet meer, omdat je al vol zit. Zonde.

• Gebruik nooit meer wegwerpservies. Dat scheelt heel veel troep die je niét hoeft weg te gooien, en die ook niet hoeft te worden geproduceerd. Gewone glazen, metalen bestek en de borden die je doordeweeks ook gebruikt, zijn goed genoeg. Even afwassen is een kleine moeite, en als je niet teveel drinkt, dan laat je de boel ook niet uit je vingers vallen. Spaarzaam.

• Wees niet te optimistisch over de lekkere trek van de gasten, als je een barbecue organiseert. Anderhalve kilo vlees de man is geen realistische consumptie, zeker niet als er geen grote eters mee-eten, zoals jonge kinderen. Eten weggooien is niet goed voor je portemonnee, en niet goed voor het milieu.

Misschien heb je hier wat aan? Bedenk, dat het niet altijd een barbecue met alles erop en eraan hoeft te zijn. Een heel lekkere salade met wat stokbrood en een kom zelfgemaakte soep vooraf zijn ook een prima buitenmaaltijd. Veel plezier, tijdens de komende zwoele avonden.

LEES MEER: Het warme jaargetijde kan ook een spaarzaam jaargetijde zijn:

HET SPAARZAME WARME JAARGETIJDE

Dit vind je misschien ook leuk...