GEDROOGDE VLIERBESSEN een zeer oude goedkope traditie

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

vlierbessen

Op dit moment hangen vlierstruiken vol rijpe vlierbessen. Daarvan kan men jam of gelei maken en ook wijn en sap. Kijk maar eens op: http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/vlierbessen-1-2-leuk-eten-zo-uit-je-tuin-of-de-natuur/

vliebessenjam in meerdere samenstellingen

vlierbessenjam in meerdere samenstellingen

En om jam zelf te maken:  http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/zelf-jam-maken-basis-recept/

Onze voorouders gebruikten vlierbessen nog anders. Ze droogden rijpe vlierbessen op droogramen. Als het goed zonnig was buiten in de zon, anders boven een licht vuurtje binnen. En dit jaar kan je zelfs door de hitte gedroogde vlierbessen aan de struiken vinden. Of die net zo smaken als zelf gedrooogde rijpe bessen heeft Tante Dora nog niet uitgeprobeerd.

GEDROOGDE VLIERBESSEN

gedroogde vlierbessen

Gedroogde en licht geroken vlierbessen zijn zeer lang houdbaar. Ze zijn ideaal om pannenkoeken, gebak en koekjes lekkerder te maken. In het oosten van het land werden ze vaak op dezelfde manier als gedroogde vruchten van de inlandse krentenboom gebruikt. Dus om gevuld brood mee te maken of oliebollen gevuld te maken. En dan hoefde men niet geld voor krenten of rozijnen uit te geven.

Gedroogde vlierbessen zijn heel aromatisch en werden met mate ingezet om de smaak van vruchtencompotes te verhogen en een mooie donkere rode kleur te geven. ( om die reden wordt trouwens nog steeds vliersap – vaak geconcentreerd – door bijvoorbeeld cassislimonadesiroop en grenadinesiroop gemengd.

APPELMOES: Het is ook erg lekker om een paar gedroogde vlierbessen door de zelf gemaakte appelmoes te doen.

MUESLI: Maak je zelf muesli dan kan men daar ook een paar gedroogde vlierbessen door mengen. Ook gekochte simpele muesli kan men zo een stuk lekkerder mee maken.

VLIERBESSEN DROGEN:

Maak zelf een droograam door om een lijstje wat vitrage te spannen. Gebruik dan de binnenkant om daar de bessen op de drogen. Voor het drogen de bessen wassen , afritsen en met keukenpapier helemaal droog maken.  Leg het droograam met de bessen het liefst een dag of twee buiten in de zon te drogen. Niet langer in de zon, maar vervolgens het droograam binnen niet in het zonlicht zo hangen dat de te drogen bessen goed in de tocht hangen. Laat ze daar zeker twee weken  helmaal drogen. Daarna de bessen in een bus droog en donker bewaren. Ze blijven goed gedroogd wel ene jaar lekker. Men ka n natuurlijk ook een droogapparaat gebruiken of de vlierbessen drogen in een elektrische oven, maar dan wel me de deur iets open op de laagste stand ( 75 ⁰C)

HEERLIJKE KRUIDENTHEE: Verder smaken en paar gedroogde vlierbessen erg lekker in een zelf gemengde kruiden thee met bijvoorbeeld bessenblad, aardbeiblad, linde en pepermunt met eventueel ook nog wat stukjes gedroogde appel.

ANDER VERS GEBRUIK VAN RIJPE VLIERBESSEN: In oud Hollandsche recepten werden ook verse rijpe bessen van vlier in hun geheel in gebak en beignets meegebakken.

vlierbes koekjes

vlierbes koekjes

Trouwens ze werden ook in suiker gekonfijt en dan als snoepgoed bij de thee gegeten. Het ecept lijkt op het recept van gekonfijte pruimen : http://www.nederlands-dis.nl/basis/eten-uit-de-natuur/fruit-van-vroeger-en-nu-het-conserveren-van-pruimen-invriezen-roken-en-konfijten/

gekonfijte vlierbessen

Alleen moet men de vlierbessen natuurlijk niet ontpitten.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. maaike schreef:

  leuk idee! Hier in zwitserland heeft praktisch ieder huishouden een ” dörrex” od droogapparaat, daar droog ik ook veel vruchtjes ( bananen, kersen, pruimen, appeltjes etc.) in. Idd een superfijne manier om vruchten lang houdbaar te maken!

  • neef Groen schreef:

   Beste Maaike,

   we raden mensen steeds weer aan kruiden en andere groene zaken te drogen. Maar in ons land is het gebruik van (elektrische) droogapparaten nog niet erg populair geworden. Voor iemand die veel “wild”pluk als paddenstoelen een erg handig apparaat. Hoewel ik zelf op grote stapelbare droogramen op een goed geventileerde donkere plek alles droog.

   groet
   paul hoftijzer ( neef groen dus!)

 2. Karin schreef:

  even een vraagje, Je ziet nu ook vlierbessen al bijna droog aan de struik hangen.
  Zou je die ook kunnen gebruiken?

  • neef Groen schreef:

   Beste Karin,

   ja die zijn te gebruiken. Maar wel even na laten drogen. En alleen de mooie en gave bessen bewaren. Na drogen in een goede pot doen.

   vriendelijke groet
   paul hoftijzer
   (in de familie van Tante Dora bekend als Neef Groen)