GELDERSE ROOS GELEI LEKKER ETEN UIT DE NATUUR
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Bij het verzamelen van vlierbessen voor Tante Dora kwam haar neef Groen langs vele struiken met mooie bessen van de Gelderse roos. Gelderse roos heeft de naam giftig te zijn, maar ook velen denken ook dat vlierbessen giftig zijn.
De Gelderse Roos ia een bladverliezende struik of zelfs kleine boom, die algemeen in Nederland voor komt. De Gelderse roos bloeit vroeg in de zomer ( eind mei, juni) met kenmerkende witte schermen. De plant draagt helder rode trossen vruchten vanaf augustus tot december. Het is niet de eerste plant waarvan de vogels de bessen opeten, dus de Gelderse roos draagt zelfs tot december vruchten, maar dan worden ze zeker door vogels gegeten. De plant heeft de naam giftig te zijn en rauw bevatten de vruchten, niet zoals de bast en zelfs de bladeren, geen giftige bestanddelen. Jammer genoeg zijn de bessen zo niet lekker, maar verwerkt en gekookt als gelei, jam of siroop is Gelderse roos meer dan lekker.
Zelfs worden in andere landen niet alleen de vruchten ( vaak na de eerste vorst) maar ook het rode herfstblad ( na fermentatie) verwerkt en gegeten.
Daarom nu een recept voor Gelderse roos, zodat je voor weinig geld lekkere broodbeleg of fruitvulling voor je yoghurt kunt maken. Binnenkort geeft Tante Dora ook haar recept voor rozenbottels.
Maar verwerking van rozenbottels is echt veel werk, Gelderse roos is veel gemakkelijker. Beide vruchten werden traditioneel pas na de eerste nachtvorst geplukt. Maar tegenwoordig weet je nooit wanneer en of dat gaat plaatsvinden. Dus voor beide vruchten legt Tante Dora deze eerst een paar dagen in zijn diepvries. Worden de vruchten zoeter en leveren veel meer smaak op. Wel voor die tijd de vruchten al helemaal schoonmaken en alle steeltjes en zo, naast niet goede vruchten verwijderen.
Voor ½ kilo aan gelei heeft men nodig:
- 225 gram rijpe Gelderse roosbessen
- de geraspte schil van ½ onbespoten sinaasappel (eventueel citroenrasp)
- 1 glas water
- 225 gram rietsuiker
Schoonmaken:
Verzamel de bessen in de morgen na een droge nacht. Gebruik alleen de stevige bessen, gooi alle gekneusde en zachte weg. ( dan dus in de diepvries. Hoeft niet,maar helpt wel. Zo kan je ook jam maken als het jou uitkomt).
Bereiding:
Zet een roestvrijstalen pan met het glas water, de sinaasappelrasp en de Gelderse roosbessen op. Breng alles aan de kook en laat zeker 15 tot 30 minuten zachtjes sudderen.
Roer van tijd tot tijd met een houten pollepel , de bessen zullen in die tijd openbarsten. Passeer de vruchten pulp door een draaizeef of iets vergelijkbaars. Meng de puree met de suiker. Breng het al roerend aan de kook, zodat de suiker helemaal opgelost wordt. Laat alles doorkoken totdat aan de zijkant van de pan kleine belletjes komen. Giet de gelei in een of twee goed schoongemaakte jampotten. Sluit de potten en laat ze op een houten plank afkoelen. Draai de potten tijdens het afkoelen na 5 minuten om. En laat ze ongeveer 10 minuten op het deksel staan. Laat de potten vervolgens volledig afkoelen. Vergeet geen etiket op de Gelderse roosgelei te plakken.
HEERLIJKE INMAAK EN JAM ZO UIT DE NATUUR: DORA BESPAREN
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl
Bedankt! Interssante info want ik vroeg me al af of ze eetbaar waren. Ze zijn te mooi om alkeen maar in een vaasje te zetten. Als jam of gelei dus ook maanden later van te genieten
Ben ook benieuwd naar de info ovrer rozebottels … volgens mij zit er ook verschil in smaak onderling.