GRATIS SLA en SOEP UIT DE NATUUR ( of je tuin is het ook voor een beetje liefde en zorg) OOK NU

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Nu kan men na de koude periode zeker de blaadjes van de KLEINE VELDKERS oogsten.

Kleine Veldkers

Kleine Veldkers

Het in veel voorkomende eenjarige plant, die een beetje smaakt als waterkers. Heerlijk zo op de boterham met bijvoorbeeld kaas en heerlijk in een soep  van gemengde wilde vroege kruiden.

Ook Vogelmuur kan men vrij vroeg oogsten.

VOGELMUUR

VOGELMUUR

Deze plant komt ook veel in tuinen en in bermen voor. Oudere blaadjes zijn ook wel eetbaar maar jonge uitlopers zijn echt lekker. Ook dit plantje is lekker als salade, maar hoort zeker in onze vroege wilde kruidensoep.

Dan kan men de malse blaadjes van BARBARAKRUID zeker nu in dit vroege voorjaar.

Barbarakruid

Barbarakruid

Men vindt deze plant op vochtige plekken langs beken en sloten, maar op natte plekken in weiland en bosrand. Het is een twee of meerjarige plant, die vroeger ook als groente geweekt werd. Het werd toen ook wel winterkers genoemd, omdat het net smaakt als tuinkers en groeit in de periode van het jaar dat tuinkers het echt niet doet. Ideaal voor in een salade en we kunnen een paar blaadjes fijn geknipt over de soep van wilde vroege kruiden strooien.

Dan kan men ook Herderstasjes vinden.

ROZET HERDERSTASJE

ROZET HERDERSTASJE

De naam is de letterlijke vertaling uit het Latijn. De plant heet zo omdat de driehoekige zaadjes lijken op de typerende geldbuidel, die in de vroege Middeleeuwen een schaapherder in het algemeen aan zijn riem hadden hangen. Het heehft heel veel namen naast herderstasje: beursjeskruid, moedertasje, tasjeskruid, lepeltjeskruid, lepeltjesblad, lepeltjesdief, bloedkruid, moedertasje, tuintepeltje, ganzetong, vlekjeskruid, pastorkruid en pastorszak, hartjeskruid en hartekenskruid, ons-herennageltje, vingerhoedje, ijzerkruid, schinkelsteel, armoede, zakjesbloem, schapenborzekens, eendepootjes, monnikskapje, murenkers of blikgoot om maar een paar te noemen.

Het komt dan ook overal voor. Men kan het jonge blad als sla gebruiken. Als gestoofde groente smaakt het ook goed, net als in een kruiden-soep. Samen met zuring kan men erg fijne groente gerechten maken,en dat deed men dan ook vroeger zeer vaak in het voorjaar.

ZURING

ZURING

Er staat overal nog paardenbloemenPaardenbloem en natuurlijk weer jonge uitlopers van brandnetelbrandnetels, al behoorlijk uitgegroeide dovenetelswitte dovennetel 7 april 2014 ( soms zelfs al in de bloei) en de eerste uitlopers van zevenblad. zevenbladDus genoeg voor een mooi salade en natuurlijk:

DE VROEGE WILDE KRUIDEN SOEP

ingrediënten voor de soep:

  • 3 handen vol kruiden
  • 1 eetlepel boter of margarine (geen halvarine)
  • ½ uitje of sjalotje
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter groente bouillon
  • Peper, zout en kruiderij
  • 4 eetlepels zure room of Griekse/Turkse yoghurt

Drie handen vol met jonge blaadjes van zoals herderstasjes, jong zevenblad, vogelmuur, paardenbloem en kleine veldkers eerst wassen, droog deppen en dan heel fijn snijden.

Opzetten met weinig water en in 5 minuten gaar stoven, dan zeven.

Smelt wat boter in een soeppan, smoor daarin de fijngesneden sjalot of uitje tot het net begint te kleuren. Voeg dan de bloem erbij en kook de bloem op een laag vuur in 5 minuten gaar. Voeg hier de bouillon bij en het vocht en de puree van de wilde groentes. Kook alles in nogmaals 10 minuten op een laag vuur tot een mooi egale soep. Haalde pan van het vuur en voeg er dan de losgelopte eidoorers door. Goed kloppen zodat het een fluweelachtige soep wordt. Maak de soep op smaak met wat peper en zout ( en eventueel wat honing, worcestersaus en Balsamico-azijn).

Doe in elke soepbord een eetlepel zure room, giet de soep erover en strooi als laatste wat fijngeknipte barbarakruid erover. ( heb je geen barbarakruid kan men ook heel weinig hondsdraf nemen of wat peterselie of bieslook uit je tuin).fijne wilde kruidensoep

Vers brood is het einde erbij.

* Groente bouillon maak je van afsnijdsels van groente en kost dus alleen maar wat tijd:

http://www.nederlands-dis.nl/soep/basisgroente-bouiilon/wintergroente

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...