HOP-scheuten in je omelet

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

mandje kruiden

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit plaatsen.

Je moet altijd er snel bij zijn. Nu schieten de hopranken omhoog. Klip de toppen eraf, maar laat er nog 3 staan. Want nu moet je oogsten: Jonge  hopscheuten die omhoog  klimmen. Het is slechts kort  dat je hopscheuten kan oogsten. Hopscheuten vind ik net zo lekker als asperges en ze zijn gratis en volop te verzamelen ( zelfs in de stad).

Bij Hop denkt men aan bier en zonder Hop geen echt bier. De hop geeft de karakteristieke zacht bittere smaak eraan. En wil je lekker slapen vul dan een kussentje met gedroogde hopbellen, die je in het najaar kunt veramelen.
HOPPLANT met bellen

Hop groeit overal in Europa (vaak verwilderd) en de lange stengels slingeren zich overal vasthechtend omhoog. De bladeren zijn ruw, lang gesteeld  en meestal tot halverwege in drie getande lobben verdeeld. Er zijn aparte bloemen, de mannelijke klein in pluimen. De vrouwelijke bezitten een dekschub, zodat deze bloemen op 5 tot 6 centimeter lange doorzichtige dennekegel lijken. Deze hopbellen zijn licht bruinachtig-groen en hebben een kenmerkende geur. Daaraan kan men al herkennen dat het familie van cannabis is (plantkundig = de Hennepfamilie).

hopuitloper

RECEPT   Hop-omelet

Nodig-

  • 4 eieren
  • Bundeltje hopscheuten ( alleen bovenste stukjes van ongeveer5 centimeter)
  • Zout en peper uit de molen
  • Klont room boter

hopscheutenBereiding: Leg de hopscheuten een of twee uur in koud water, eventueel met wat zout. Goed uit laten lekken. ( Dit doet men traditioneel bij alle bereidingen van hopscheuten).

Eieren loskloppen met peper en zout. De hopscheuten door de eieren.

Boter in een koekenpan en als de boter bruist de omelet hierin bakken.hop omelet

PERIODE

April, mei; de scheuten    Vanaf oktober: de hopbellen

Te gebruiken: * Salade met jonge uitlopers* Jonge scheuten als asperge klaargemaakt * Soep van hopscheuten * In een omelet * Thee van de bellen. * Gedroogde hopbellen in bier

hopbellen

Dit vind je misschien ook leuk...