KOOP EN EET GROENTEN EN FRUIT VAN HET SEIZOEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Maar ook tips heeft Tante Dora in haar schriften verzameld.

De vorige maand, dus juni werden onder andere tuinbonen, koolrabi en bloemkool volop geoogst. Ook het aspergeseizoen liep nog door. Dan kwam de tijd voor aardbeien, de eerste frambozen, en volrijpe kersen. Deze groente- en fruitsoorten kwamen toen overvloedig van de akkers, en zijn daarom goedkoop in de winkels. Een simpele kwestie van vraag en aanbod.

Dora heirloom tomaten

Het loont de moeite om seizoengroenten en -fruit in de gaten te houden. Als je op het juiste moment de juiste producten koopt, dan kan je dat best veel geld schelen, soms euro’s voor een gezinsportie. Je kunt tegenwoordig ook andijvie in de winter en aardbeien in februari kopen en eten. Maar in het natuurlijke oogstseizoen zijn ze vaak veel goedkoper en zeker voller van smaak, denk aan Hollandse sappige aardbeien vol smaak in plaats van Spaanse waterbommen!

Er zijn twee manieren om seizoengroenten en -fruit in de gaten te houden:

  • Let op de aanbiedingen in de supermarkten, in de gespecialiseerde groente- en fruitwinkels, en op de markt. De groenten en fruit die op dit moment goedkoop zijn, zijn meestal seizoenproducten.
  • Bezorg je een groente- en fruitkalender. Daar staan er een heleboel van op internet, gewoon even googelen. Op dergelijke kalenders staan de diverse groenten en fruit per maand aangegeven. Voor je gemak kun je zo’n kalender ook printen, en op het prikbord in de keuken hangen.

andijvie 1

Door de seizoenproducten in de gaten te houden, kun je niet alleen geld besparen, maar ook smaak en kwaliteit oogsten. Dat geldt natuurlijk vooral voor mensen die zelf geen moestuin hebben. De moestuiniers onder ons hoef je niet te vertellen welke soorten groenten en fruit in het seizoen zijn. Daar hebben ze er dan zoveel van, dat ze het bijna niet meer op kunnen eten! Zo gaat dat: leven met de natuur.

Maar heb je zelf geen moestuin, kan je ook groente naar het seizoen bij een teler in de buurt kopen. Er komen er steeds meer en zo lever je gelijk een bijdrage aan onze duurzaamheid, zeker als je op je fiets hier boodschappen gaat doen.

GROENTE EN FRUIT

LEES MEER:   Seizoengroenten worden in de conservenfabriek na hun oogst in potten en blikken gedaan, of ingevroren. Ingevroren groente is dus eigenlijk ook seizoengroente, en daarom vaak zo voordelig buiten het seizoen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/probeer-eens-diepvries/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...